Merkelová: Ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami. Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s kanadským premiérom Stephenom Harperom, s ktorým sa stretla len niekoľko hodín po rokovaní s americkým prezidentom Barackom Obamom vo Washingtone.

10.02.2015 07:17
Kanada, Angela Merkelová, Stephen Harper Foto: ,
Premiér Kanady Stephen Harper a nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (37)

Obama pri tejto príležitosti uviedol, že uvažuje o predaji protitankových prostriedkov a ďalších obranných zbraní Ukrajine, avšak žiadne rozhodnutie v tomto smere nepadlo. Merkelová sa však rozhodne postavila proti dodávkam zbraní Ukrajine.

„Dúfam, že budeme schopní vyriešiť tento konflikt diplomatickými prostriedkami, pretože vojensky ho vyriešiť nie je možné,“ povedala kancelárka.

Cesta Merkelovej do Washingtonu a Ottawy nasledovala po rokovaniach, ktoré viedla minulý týždeň spoločne s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Kyjeve a ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve. V

šetci štyria predstavitelia by sa mali stretnúť v stredu v Minsku. „Uvidíme za pár dní, či dosiahneme pokrok,“ poznamenala kancelárka. Pokiaľ k pokroku nedôjde, západní spojenci by mali koordinovať ďalšie kroky, avšak zopakovala, že nie je naklonená dodávkam zbraní. „Teraz by sme mali sústrediť všetko úsilie, aby sme našli diplomatické východisko,“ zdôraznila s tým, že je vďačná americkému prezidentovi a kanadskému premiérovi za podporu.

Harper vyhlásil, že by rád videl u ruského prezidenta Vladimira Putina rovnakú oddanosť diplomatickému riešeniu krízy. Kanadský premiér poznamenal, že obdivuje úsilie Nemecka a Francúzska dosiahnuť mierové riešenie, avšak Putin zrejme odmieta diplomatické prostriedky a sústreďuje sa na vojenské násilie.

Kanada je domovom viac ako milióna ľudí s ukrajinskými koreňmi, poznamenala agentúra AP. Agentúra TASS pripomenula, že Kanada už dodáva Ukrajine nesmrtiacu výzbroj.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Kanada #Ukrajina #kríza na Ukrajine