Zraneného turistu po napadnutí medvedicou prepustili z nemocnice domov

Pri nedeľnom útoku medvedice na turistickom chodníku pri obci Povina (okres Kysucké Nové Mesto) utrpel 34-ročný muž hryzné poranenia dolných končatín a po páde aj poranenia chrbta.

22.04.2024 15:09
medveď Foto: ,
Archívna snímka
debata (10)

Ako informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková, poranenia si vyžiadali ošetrenie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina s následným prepustením do domácej liečby.

medvede Čítajte viac Banskobystričania v pozore: Do mesta zavítal medveď. Ďalší na Kysuciach pohrýzol muža

Medvedica na turistu zaútočila na turistickom chodníku na hrebeni v blízkosti prírodnej rezervácie Ľadonhora. „V súčasnosti je na hrebeni snehová pokrývka, v ktorej boli zaznamenané okrem pobytových znakov medvedice aj stopy minimálne jedného mláďaťa. Vodiaca medvedica predstavuje pre človeka pri blízkom a náhodnom stretnutí na krátku vzdialenosť z dôvodu ochrany mláďat vysokú mieru rizika útoku," uviedla Bocková.

Doplnila, že od polovice marca, keď bol zaznamenaný prvý tohtoročný útok medveďa v Demänovskej doline, je to už jedenásty útok medveďa na človeka. „Celkovo je po útokoch medveďa zranených 11 ľudí," dodala Bocková.

medveď Čítajte viac Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje lokalitu Uhlisko
10 debata chyba
Viac na túto tému: #útok medveďa