Duray: SNS je fašistická strana

Bratislavská polícia zisťovala v SMK okolnosti účasti výkonného podpredsedu strany Miklósa Duraya na februárovej budapeštianskej konferencii. Všímajú si to viaceré maďarské médiá s poznámkou, že Duraya udal predseda SNS Ján Slota.

29.07.2006 14:32
debata

Politik SMK v tejto súvislosti pre maďarskú komerčnú rozhlasovú stanicu InfoRádió v piatok uviedol, že ide už snáď o pätnáste Slotove udanie, čo ho vôbec neprekvapuje. „Zarážajúce ale je, že polícia v tejto veci začala konať,“ dodal.

Policajti sa podľa jeho vyjadrenia zaujímali o to, ako bol pozvaný na konferenciu o menšinách organizovanú Maďarskou akadémiou vied a maďarskou verejnoprávnou televíziou Duna TV v čase pred spustením novej televíznej stanice Autonómia. „Je nonsens podozrievať ma v súvislosti s akýmkoľvek verejným vystúpením,“ povedal Duray.

„Situácia je čoraz trápnejšia na Slovensku, lebo SNS je súčasťou vlády, nad ktorou stojí trojčlenná koaličná rada, ktorej jedným členom je Slota.“ Reagoval výkonný podpredseda SMK Duray na otázku InfoRádió týkajúcu sa vtedy ešte iba pripravovanej odpovede ministra zahraničných vecí Jána Kubiša na list jeho maďarskej rezortnej partnerky Kingy Gönczovej s požiadavkou o dištancovanie sa od Slotových vyjadrení.

„Vláda nie je v jednoduchej situácii v súvislosti s odpoveďou na takýto list, slovenská vláda pozostáva totiž mocensky z jednej tretiny zo Slotovej strany, ktorá je fašistickou stranou,“ povedal Duray.

Na reakciu InfoRádia, že ide iba o Durayovu formuláciu, politik SMK povedal, že takto ju možno posudzovať na základe jej všetkých prejavov. „Ako možno kvalifikovať osobu, ktorá hlása nenávisť voči cudzincom, voči národnostiam, ktorá osočuje iný národ a vyzýva k ozbrojeným akciám voči inému národu?“ položil otázku Duray.

Kubiš v úvode listu zverejnenom v piatok popoludní napísal, že slovenská vláda rozhodne odmieta všetky vyhlásenia a kroky, ktoré by mohli poškodzovať dobré dvojstranné vzťahy s Maďarskom a pokojné spolunažívanie občanov.

O zmene postoja k maďarskej menšine po tom, čo vstúpila do vládnej koalície SNS, sa podľa Duraya objavila opäť otvorená agresia. Maďarov oslovujú na každom kroku, a vyzývajú ich, aby nehovorili po maďarsky, preškrtávajú maďarské tabule. „V piatok vystúpil minister školstva, z jeho prejavov o maďarskom školstve sa rysujú veľmi tmavé mraky,“ dodal Duray v závere rozhovoru pre InfoRádió.

debata chyba