U. S. Steel zostáva na Slovensku, štát a firma podpísali memorandum

Košické oceliarne už nie sú na predaj, minimálne 5 rokov. Predstavitelia vlády a U. S. Steel podpísali memorandum o zotrvaní firmy na Slovensku.

26.03.2013 09:09 , aktualizované: 12:11
U.S. Steel. memorandum Foto:
Dohodu o zotrvaní americkej oceliarskej spoločnosti v Košiciach podpísali v priestoroch U. S. Steel predseda vlády Róbert Fico (vľavo) a prezident spoločnosti David Rintoul (vpravo
debata (301)

Americký U. S. Steel v pondelok po rokovaniach s predstaviteľmi slovenskej vlády v americkom Pittsburghu potvrdil, že fabriku nepredá. V utorok to spečatili podpisom memoranda v košickom závode U. S. Steel. Memorandum podpísal premiér Robert Fico a viacerí ďalší ministri slovenskej vlády, za U. S. Steel je pod memorandom podpis šéfa košického závodu Davida J. Rintoula. Denník Pravda o zotrvaní firmy na Slovensku informoval už v predstihu.

Podnik podľa Fica zostane na Slovensku najmenej päť rokov, zachová zamestnanosť a nebude hromadne prepúšťať. Štát mu poskytne úľavy najmä v oblasti energetiky a životného prostredia, niektoré majú mať platnosť až 15 rokov. Firma nedostane priame stimuly ani daňové prázdniny. Po piatich rokoch sa situácia prehodnotí, povedal Fico. Memorandum bude k dispozícii aj pre verejnosť, uviedol premiér.

Rintoul sa poďakoval nielen predstaviteľom vlády, ale aj pracovníkom U. S. Steel. „Dosiahli sme výsledky, aké neboli schopní dosiahnuť mnohí z našich európskych konkurentov,“ povedal. Nabádame politikov v EÚ, aby poskytovali také podmienky, ktoré by nabádali k podpore podnikov v tomto regióne, uviedol Rintoul a dodal, že pri férových podmienkach je košický závod schopný konkurovať hocikomu na svete.

Jedným z príkladov podpory pre U. S. Steel, ktorý uviedol premiér, bude zmena zákona o podpore obnoviteľnej energie, ktorá by sa mala prejaviť od budúceho roku. Spoločnosť zrekonštruuje dva kotly na výrobu energie a postaví ďalší, čo by malo pre ňu znamenať prínos približne 14 miliónov eur ročne počas 15 rokov. Podľa Rintoula spoločnosť bude musieť do obnovy kotlov investovať približne 70 až 80 miliónov eur.

Premiér si takisto od memoranda sľubuje podporu niektorým slovenským podnikom na báze vzájomnej výhodnosti, spomínal špeciálne Cargo.

U. S. Steel predaj zvažoval

V neistote Američania držali 13-tisíc zamestnancov železiarní posledné štyri mesiace. Ešte vlani v novembri U. S. Steel tvrdil, že má na stole ponuky investorov a zvažuje predaj. V pondelok už americký gigant potvrdil, že zostáva na Slovensku.

„Slovenská vláda i U. S. Steel vyvinuli v posledných týždňoch maximálne úsilie pre zachovanie našej spoločnosti na Slovensku. Pevne verím, že už nás nedelí veľa času od momentu, aby sme naše rokovania úspešne spečatili,“ vyhlásil najvyšší predstaviteľ U. S. Steel Corporation John Surma.

„V najbližších hodinách musia experti oboch strán dotiahnuť niektoré detaily. Ak sa to podarí, môžeme tento týždeň, dokonca možno už v utorok oznámiť zamestnancom U. S. Steelu v Košiciach a ich rodinám dobrú správu,“ vyhlásil po rokovaní slovenský premiér Robert Fico. Dohoda má byť podpísaná v utorok.

U. S. Steel prišiel na Slovensko ešte v roku 2000. O jeho odchode sa hovorilo od roku 2010, keď sa mu skončili daňové prázdniny a prejavila sa svetová ekonomická kríza. Záujemcovia z Ruska a Ukrajiny však zrejme neponúkli Američanom za košické oceliarne adekvátnu sumu. Vláda navyše prišla s dodatočnými výhodami, aby investor zostal.

V hre bolo napríklad zníženie cien za dodávku elektriny do košických železiarní či poskytnutie zliav na emisné povolenky. Z týchto dôvodov bol súčasťou vládnej delegácie v Pittsburghu aj minister financií Peter Kažimír i šéf rezortu životného prostredia Peter Žiga.

Základom pre vládne rokovania však bolo, že investori z Východu neponúkli Američanom dosť peňazí. Do médií prenikli informácie o rokovaniach s ukrajinskou firmou Metinvest, ktorá patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova. Medzi záujemcami sa spomínal aj ruský Evraz či ruský oceliarsky líder spoločnosť Severstal. Podľa slovenskej vlády v prípade predaja hrozil presun časti výroby a razantné okresanie produkcie v Košiciach a s tým aj možnosť prepustenia časti z približne 13-tisíc ľudí, ktorí majú v podniku a dcérskych firmách prácu.

Američania začali uvažovať o predaji košickej huty z viacerých dôvodov. Európske predpisy ich totiž ešte vlani tlačili do razantných investícií, ktoré mali znížiť znečisťovanie atmosféry exhalátmi. Smernica o priemyselných emisiách totiž rátala s radikálnym znížením CO2. Košické železiarne by tak museli investovať do kotlov na výrobu energie a ďalších ekologických opatrení stovky miliónov eur. Brusel však už skôr naznačil, že zjemní sprísňovanie ekologických limitov a vláda tiež Američanom ponúkla zlacnenie emisií či výroby elektriny. Premiér po rokovaniach oznámil, že podnik na tento účel zrejme dostane európske peniaze. „Je tam návrh, že sa môžeme rozprávať o využívaní fondov EÚ a využívaní peňazí z predaja povoleniek. Ale takéto podmienky majú aj ktorékoľvek iné spoločnosti,“ podotkol Fico.

Ďalším z možných dôvodov je aj to, že ceny ocele začali rásť a U. S. Steel začal byť vlani v Európe ziskový. Podľa analytika Trim Broker Tomáša Plavca však rast nebude extrémne veľký. „Pred začatím krízy sa očakával veľký rast a tak vzniklo množstvo kapacít na výrobu ocele. Tie v súčasnosti tlačia ceny nadol, keďže objednávok nie je toľko ako pred krízou a preto cena ocele nebude výrazne rásť,“ očakáva Plavec.

Keby však Američania nepristúpili na ponuku slovenskej vlády, o prácu by mohla prísť aj časť slovenských železničiarov. Prostredníctvom železničného Carga totiž do košických železiarní putuje ruda z východných hraníc Slovenska do fabriky. Američania už v súčasnosti testujú dovoz rudy loďami cez oceán do Poľska a následne prepravu na Slovensko po koľajniciach prostredníctvom poľského prepravcu. Memorandum sa zrejme bude týkať aj tejto problematiky. Premiér totiž naznačil, že „sa bude týkať aj firiem, ktoré sú závislé od U. S. Steelu“, čo slovenské Cargo je.

Väčšina ocele v USA, Kanade i v centrálnej Európe pochádza priamo z vysokých pecí korporácie U. S. Steel, ktorá má sídlo v americkom Pittsburghu. Oceliarne korporácie majú možnosť vyprodukovať takmer 30 miliónov ton ocele ročne. Okrem výroby ocele produkuje U. S. Steel napríklad aj hotové výrobky pre automobilový priemysel, stavebníctvo, olejársky alebo plynársky priemysel.

© Autorské práva vyhradené

301 debata chyba