Kažimír: Čaká nás lepší rok. Opozícia: Rozpočet je neudržateľný

Minister Peter Kažimír očakáva lepší rok, k tomu má pomôcť aj schválený rozpočet. Podľa opozície je rozpočet neudržateľný a rizikový.

12.12.2013 17:19
rozpočet, hlasovanie, NR SR, Ján Richter, Peter... Foto: ,
Ministri Peter Kažimír a Ján Richter si navzájom gratulujú po prijatí štátneho rozpočtu na rok 2014.
debata (35)

Schválený rozpočet vytvára predpoklady na znižovanie deficitu a zároveň pre podporu ekonomického rastu, rastu zamestnanosti a zlepšovanie životnej úrovne ľudí na Slovensku. Vyhlásil to minister financií Peter Kažimír po štvrtkovom hlasovaní o zákone roka v parlamente.

„Čaká nás lepší rok ohľadom ekonomického rastu, vývoja reálnych miezd, inflácia by mala byť naďalej nízka, mali by sme konečne prelomiť ten začarovaný kruh v oblasti zamestnanosti,“ vyhlásil pred novinármi minister.

Ako však Kažimír dodal, ekonomické oživenie na budúci rok bude stále krehké a preto je na mieste opatrnosť. "Ale som presvedčený o tom, keďže sme schválili rozpočet s deficitom 2,6 % hrubého domáceho produktu, čo je menej ako na rok 2013, tak aj tlak na rast dlhu bude nižší,“ dodal.

Ministerstvo financií vo schválenom návrhu vyzdvihuje, že opäť počíta aj s rezervami. V súvislosti s prijatím opatrení zameraných na boj proti daňovým únikom v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty sa očakáva zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu v objeme 250 mil. eur, ku ktorým sa rozpočtuje rezerva v rovnakej výške vo výdavkoch. Zároveň bola vytvorená rezerva na platy zamestnancov verejnej a štátnej správy vo výške 68 mil. eur.

Podľa Kažimíra je štvrť miliardy eur minimum, o ktoré by sa mali príjmy z daní zvýšiť vplyvom efektívnejšieho boja proti daňovým únikom, medzi iným aj vďaka zavedeniu kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty. „Som optimista, pretože vidíme reálne výsledky v štátnej kase. Z tohto pohľadu štvrť miliardy eur je to minimum, ktoré očakávam na zlepšenie výberu daní. Je možné, že to bude viac,“ konštatoval Kažimír.

Minister sa na záver priznal, čím si počas dokopy vyše 23-hodinového rokovania o rozpočte v pléne Národnej rady SR krátil čas. Ako tvrdí, čítal si knižku Dva dni v Chujave. „Má to dve časti, Deň škaredý a Deň pekný. Deň škaredý mám za sebou za tých 23 hodín v rozprave a Deň pekný je pred nami,“ prezradil vo štvrtok po hlasovaní o rozpočte minister financií Peter Kažimír.

Rozpočet podľa opozície prehĺbi problémy s nezamestanosťou

Štátny rozpočet na budúci rok je rizikový, neudržateľný a podriadený ambícii Smeru vyhrať prezidentské voľby. Zhodli sa na tom predstavitelia Ľudovej platformy, ktorí preto rozpočet pri hlasovaní nepodporili. Podľa opozície bude rozpočet navyše tlmiť hospodársky rozvoj Slovenska a prehĺbi problémy s nezamestnanosťou. „Pred voľbami Robert Fico sľuboval istoty, ale jeho politika prináša problémy, neistoty a zadlžovanie,“ skonštatoval na brífingu po schválení štátneho rozpočtu predseda KDH Ján Figeľ.

Podľa exministra financií a poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) je schválený rozpočet dôkazom nekompetentnosti a bezradnosti vlády Roberta Fica. „Zásadný problém, ktorý s rozpočtom máme, je ten, že nevytvára predpoklady a podmienky pre lepšiu budúcnosť Slovenska, aby rástla zamestnanosť a životná úroveň, ale naopak je založený na filozofii "po nás potopa“," povedal Mikloš. „Vláda je najštedrejšia k oligarchom, ale na druhej strane žmýka napríklad daňovými licenciami malých podnikateľov,“ uviedol.

Opozícii sa tiež nepáči, že Robert Fico neprišiel počas diskusie o rozpočte do parlamentu ani len na chvíľu. Tento postoj označili za aroganciu moci. „Rozpočet zároveň dokazuje, že Smer nedokáže dodržať sľuby, ktoré dal voličom,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Opozícia totiž pripomenula, že hoci premiér Robert Fico ešte prednedávnom sľuboval, že nebude zvyšovať dane, ani zavádzať nové, svoj sľub napokon nesplnil. Samotná vláda pritom podľa opozície v rozpočte priznáva, že kritizované zmeny v daňovej oblasti budú mať pozitívne dopady pre veľké firmy, naopak, malé si pohoršia.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet