Rusko obnoví dodávku jadrového paliva cez Ukrajinu

Ruská spoločnosť Rosatom obnoví dodávky jadrového paliva európskym zákazníkom cez Ukrajinu po tom, čo Kyjev zrušil zákaz prepravy jadrového paliva cez svoje územie po železnici.

08.03.2014 16:27
debata (2)

Tento zákaz zaviedol údajne z bezpečnostných dôvodov koncom januára ešte režim teraz už zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča. Medzi odberateľmi ruského paliva sú aj české jadrové elektrárne Temelín a Dukovany a slovenská elektráreň v Jaslovských Bohuniciach.

Rosatom podľa Reuters oznámil, že zákaz bol zrušený vo štvrtok a že prvé dodávky paliva zamieria na západ počas budúceho týždňa.

„Rosatom sa zaviazal zabezpečiť pre našich zákazníkov po celej Európe dovoz a odvoz jadrového paliva. Ak sa vyskytnú nejaké ďalšie problémy so železničnou dopravou na Ukrajine, zabezpečíme, aby dodávky boli prepravené včas vzdušnou cestou,“ povedal hovorca Rosatomu Vladislav Bočkov.

Už v stredu Rosatom sľuboval, že v prípade pokračovania zákazu dostanú klienti palivo letecky. Prevoz má zabezpečiť palivová spoločnosť TVEL , ktorá je súčasťou štátneho holdingu Rosatom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Rosatom