Situácia pripomína studenú vojnu. Stredná Európa žiada USA o plyn

Stále sme príliš závislí od ruského plynu, pripomína si stredná Európa. Krajiny visegrádskej štvorky - Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko - hľadajú cestu, ako to zmeniť. Jedna z možností, ktorá sa ponúka, je dovoz zemného plynu z USA.

10.03.2014 10:30
Horiaci plyn Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

"Udalosti na Ukrajine oživujú spomienky na studenú vojnu, počas ktorej naše krajiny trpeli, takže píšeme, aby sme zvýraznili celkovú dôležitosť zaangažovanosti USA v strednej a vo východnej Európe. Viac špecifickejšie v oblasti energetickej bezpečnosti a spoľahlivých dodávok zemného plynu,“ informovali šéfa americkej Snemovne reprezentantov Johna Boehnera a predsedu Senátu Harryho Reida veľvyslanci štátov visegrádskej štvorky v Amerike.

Plynová závislosť

Za Slovensko sa k listu, ktorý má Pravda k dispozícii, pripojil Peter Kmec, ambasádor vo Washingtone. "Išlo o iniciatívu maďarského predsedníctva V4,“ uviedla pre agentúru ČTK Johana Grohová, hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí.

"Napriek značnému úsiliu o diverzifikáciu, naša závislosť od dovozu zemného plynu od jediného dodávateľa zostáva v regióne medzi 70 až 100 percentami. Plynové krízy v rokoch 2006 a 2009 ukázali, že naša energetická bezpečnosť je viac ohrozená rizikami, ako je to v prípade väčšiny európskych krajín,“ uviedli veľvyslanci. Ambasádori tiež pripomínajú, že po dvoch mesiacoch, keď išla cena plynu dolu, 4. marca Rusko opäť jednostranne zvýšilo cenu dodávaného plynu Ukrajine.

Visegrádska štvorka by jednoducho rada videla viac amerického bridlicového plynu v Európe. Vďaka nemu USA podľa viacerých odhadov preskočili Rusko ako najväčšieho svetového producenta. Lenže vývoz plynu z USA je obmedzený.

"Podľa platných zákonov musí americké ministerstvo energetiky schváliť export skvapalneného zemného plynu do krajín, ktoré nemajú s USA podpísanú dohodu o voľnom obchode. Týka sa to aj štátov NATO a členov Európskej únie,“ napísali v komentári pre agentúru Reuters Paul Bledsoe, poradca prezidenta Billa Clintona pre klimatické zmeny, a Lee Feinsten, bývalý veľvyslanec USA v Poľsku.

Záujmy a výzvy

"Proces schvaľovanie je zdĺhavý a môže byť neprehľadný. O obchodnej dohode medzi Spojenými štátmi a EÚ sa práve rokuje, ale stále sa riešia zložité otázky a rozhovory sú len v počiatočnej fáze,“ uviedli Bledsoe a Feinstein.

Stredná Európa však verí, že sa proces pohne. "Nebudeme špekulovať. Obsah listu dosť hovorí sám za seba,“ uviedla pre Pravdu Grohová.

V4 by privítala konkurenciu na trhu s plynom v regióne, upozorňuje na byrokratické prekážky a tvrdí, že je to aj v záujme USA.

"Preto žiadame o vašu podporu. So súčasnou revolúciou bridlicového plynu sa ho americké firmy snažia vyvážať aj do Európy. Energetická bezpečnosť je nielen každodenným problémom pre milióny obyvateľov nášho regiónu, ale je to aj najdôležitejšia bezpečnostná výzva, ktorej dnes čelia spojenci Ameriky v strednej a vo východnej Európe. Okrem toho by americký dovoz skvapalneného plynu neodpovedal len na problém energetickej bezpečnosti visegrádskych krajín, ale aj širšieho regiónu,“ uvádza list veľvyslancov V4.

Na výzvu zo strednej Európy už republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Boehner reagoval a obrátil sa na demokratického vládcu Bieleho domu.

"Dúfam, že si prezident Obama všime slová našich spojencov, použije svoje právomoci a nasmeruje ministra energetiky k tomu, aby okamžite schválil čakajúce žiadosti na vývoz zemného plynu,“ citovala agentúra AP z Boehnerovho vyhlásenia. "Mal by urobiť všetko, čo je možné, aby použil americké energetické zdroje na zmenšenie závislosti našich priateľov a celého sveta od Ruska.“

Tvrdia to aj Bledsoe s Feinsteinom. "Niektorí spojenci v NATO sú znepokojení oznámenými škrtmi v počte amerických jednotiek v Európe. V časoch, keď si bezpečnosť vyžaduje oveľa viac, ako len vyslaných vojakov, by bolo povolenie vývozu amerického plynu skutočným dôkazom pokračujúceho záujmu USA o región,“ myslia si experti.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #plyn #studená vojna #Ukrajina