Brusel schválil pôžičku Ukrajine, má dostať miliardu eur

Európska komisia v stredu schválila návrh pôžičky vo výške jednej miliardy eur ako pomoc Ukrajine na zmiernenie jej ťažkostí s platobnou bilanciou.

19.03.2014 13:30
debata (12)

Je to súčasť už oznámeného balíčka únijnej pomoci Kyjevu, musia ju potvrdiť aj členské krajiny EÚ a Európsky parlament. Podmienkou poskytnutia peňazí je tiež dohoda Ukrajiny o spolupráci s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

„Zásadným záujmom Ukrajiny a EÚ je udržať mier a politickú aj finančnú stabilitu na našom kontinente. Táto finančná pomoc pomôže stabilizovať zhoršujúcu sa finančnú situáciu Ukrajiny a je preto dôležitou súčasťou riešenia krízy,“ poznamenal eurokomisár pre hospodársku problematiku Olli Rehn.

„Vývoj na Kryme vidíme ako veľmi vážny s potenciálne veľmi vážnymi dôsledkami pre vzťahy medzi EÚ a Ruskom,“ poznamenal po rokovaní komisie Rehnov kolega Maroš Šefčovič. Pripomenul, že o kríze na Kryme bude vo štvrtok rokovať summit únie. Rehn zopakoval, že EÚ neprijíma výsledok referenda na Kryme a pristúpenie polostrova k Rusku neuznáva. Anexia podľa komisie porušuje Chartu OSN aj ďalšie akty.

Miliarda, ktorú bude mať teraz Ukrajina k dispozícii, doplní už v roku 2010 schválených 610 miliónov eur v rovnakom programe únijnej makrofinančnej pomoci. Vtedy sa ale Ukrajina nedohodla na spolupráci s MMF a peniaze teda neboli vyplatené.

Makrofinančná pomoc je k dispozícii partnerským krajinám únie, ktoré majú problémy s platobnou bilanciou. Jej využitie je viazané na pomoc zo strany MMF. Fond si zvyčajne kladie podmienky ako sú hospodárske reformy v snahe napomôcť zlepšeniu stavu štátnej kasy dotknutého štátu.

Podľa Rehna sa EÚ na Ukrajine zameriava tiež na podporu reforiem s dôrazom na štrukturálne zmeny, ktoré zlepšia makroekonomické riadenie a podporia udržateľný hospodársky rast. Eurokomisár sa zmienil o zlepšení podoby sociálnych sietí či o intenzívnejšom boji proti korupcii.

„To patrí k reformám, po ktorých ukrajinskí občania volajú už mnoho mesiacov a rokov,“ podotkol Rehn. Do Kyjeva je sa v najbližšej dobe môže vrátiť tím expertov EÚ, aby pripravil potrebné právne dokumenty. MMF podľa Rehna teraz končí svoje rokovania s Kyjevom o budúcom programe.

Prvú polovicu peňazí by podľa textu návrhu mohla mať Ukrajina k dispozícii v júni, druhú na jeseň. Rehn povedal, že polovica z novo uznanej pomoci a 100 miliónov eur z pomoci schválenej v roku 2010 bude k dispozícii ihneď po uzavretí dohody s MMF, zvyšok by mal byť vyplatený ešte tento rok.

Na začiatku marca notifikovaný únijný balíček dosahuje hodnotu 11 miliárd eur. V ňom je okrem troch miliárd eur z prostriedkov samotnej únie osem miliárd z pôžičiek Európskej investičnej banky (EIB) a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) a ďalšie možné nástroje.

Európska komisia už rozhodla o jednostrannom splnení podmienok vyrokovanej, ale nepodpísanej dohody o voľnom obchode s Ukrajinou. Opatrenia otvoria európsky trh väčšine ukrajinského tovaru. Na clách a podobne by partnerská strana mala ušetriť takmer 500 miliónov eur. Dohoda má platiť do začiatku novembra, v tej dobe už chce mať EÚ aj Kyjev obchodnú zmluvu podpísanú riadnym spôsobom.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brusel #Ukrajina