Únia bude hľadať cestu, ako pohnúť s ekonomikou

Predstavitelia Európskej únie by sa mali 7. októbra na mimoriadnom summite zaoberať podporou hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Vyplýva to podľa agentúry Reuters z návrhu uznesenia sobotňajšej vrcholnej schôdzky EÚ.

30.08.2014 19:28
debata (32)

„Ekonomické údaje v posledných týždňoch potvrdili, že (hospodárske) oživenie je najmä v eurozóne slabé, inflácia mimoriadne nízka a nezamestnanosť neprijateľne vysoká,“ píše sa v návrhu. Preto sa má podľa dokumentu konať summit, ktorého hostiteľom bude taliansky premiér Matteo Renzi a ktorého pozornosť sa zameria na zamestnanosť, investície a hospodársky rast.

„Situácia v Európe je skutočne znepokojujúca,“ uviedol v piatok Renzi. Taliansky minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan už v stredu vyzval európske krajiny k spoločnému riešeniu problémov s pomalým hospodárskym rastom v regióne.

Francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok navrhol usporiadanie mimoriadneho summitu eurozóny, kde by sa riešili prorastové opatrenia a rýchlosť znižovania rozpočtových deficitov.

Hospodársky rast eurozóny sa v tohtoročnom druhom štvrťroku podľa predbežných údajov štatistického úradu Eurostat zastavil, a to najmä pre pokles nemeckej ekonomiky a pokračujúcu stagnáciu vo Francúzsku. Eurozóna pritom ešte naplno nepocítila hospodárske dôsledky napätých vzťahov s Ruskom, ktoré sa zhoršili pre ruský postup voči Ukrajine.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #HDP