Babiš považuje protiruské sankcie za neúspešné

Európska únia nie je podľa českého vicepremiéra Andreja Babiša (ANO) úspešná vo vyjednávaní v rusko-ukrajinskom spore. Doterajšie protiruské sankcie boli neúspešné, uviedol v pondelok Babiš po odštartovaní kampane pre senátne a komunálne voľby. Dodal, že preferuje diplomatické riešenie.

01.09.2014 13:12
debata (34)

Česká republika by podľa Babiša ako súčasť únie a NATO vystupovať jednotne. Mala by tiež Ukrajine poskytnúť humanitárnu pomoc, napríklad v podobe poľnej nemocnice.

Rezervovane sa k sprísneniu protiruských sankcií cez víkend vyjadril aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podľa neho je jedinou cestou z ukrajinskej krízy mierový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sankcie podľa premiéra prínos zatiaľ nemajú a Česko si vyhradilo právo s časťou únijného návrhu na ich sprísnenie z ekonomických dôvodov nesúhlasiť. Sobotku za to kritizovala opozícia, pre sprísnenie sankcií sa vyjadril aj šéf koaličných ľudovcov Pavel Bělobrádek.

Babiš v pondelok povedal, že doterajšie výzvy únie voči Rusku neboli efektívne. „EÚ nie je úspešná pri vyjednávaní v tomto spore. Žiadne sankcie neboli úspešné, preferujem diplomatickú cestu, je potrebné nájsť riešenie,“ povedal. Podľa neho je ale debata o sankciách predčasná, keď nie je jasné, ako by ďalšie sankcie mali vyzerať. Názor Sobotku priamo komentovať nechcel.

Podľa Babiša sa vplyv sankcií na českú ekonomiku niekedy preceňuje. „Štát nemôže dopredu akceptovať sťažnosti firiem, ktoré sú bezvýznamné,“ uviedol.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že v prípade zavedenia ďalších sankcií proti Rusku si krajina bude chrániť svoje vlastné záujmy, týkajúce sa hospodárstva, sociálnej sféry a obchodu. Rusko podľa Lavrova „zároveň vyvodí dôsledky z krokov svojich partnerov“.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš