Keď budeme rásť, budeme viac platiť, navrhuje Grécko

Grécky premiér cúvol z radikálneho postoja. Gréci podľa neho zaplatia dlhy, ktoré majú u ECB a v MMF. O pôžičkách od štátov únie chcú s jednotlivými krajinami rokovať.

31.01.2015 19:38
Dijsselbloem, Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras sa v piatok 30. januára 1915 stretol so šéfom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom. Fotografovi agentúry Reuters sa podarilo zachytiť moment, keď je z Dijsselbloema vidieť iba tieň.
debata (45)

Grécky minister hospodárstva navrhol prepojiť splátky obrieho gréckeho dlhu s hospodárskym rastom krajiny. Jorgos Statchakis to vyhlásil v rozhovore s nemeckým týždenníkom Der Spiegel.

Grécko, ktoré je od roku 2010 závislé na medzinárodnej finančnej pomoci, je stále ešte zaťažené dlhmi dosahujúcimi približne 175 percent hrubého domáceho produktu. Nový grécky premiér Alexis Tsipras v sobotu agentúre Bloomberg oznámil, že krajina splatí svoje dlhy Európskej centrálnej banke (ECB) a Medzinárodnému menovému fondu (MMF) a „čoskoro“ dosiahne dohodu s veriteľskými krajinami eurozóny.

Grécko, ktoré je bez prístupu na medzinárodné dlhopisové trhy, čaká na poslednú časť peňazí vo výške 7,2 miliardy eur z medzinárodného záchranného programu. Aténam pritom hrozí, že budú v lete musieť uhradiť splátku zhruba desať miliárd eur.

„V súčasnosti dávame okolo päť percent hrubého domáceho produktu na obsluhu nášho dlhu… bolo by lepšie, keby sme splátky prepojili s rastom: keď bude rast vyšší, budeme platiť viac, keď bude nižší, zaplatíme menej,“ povedal nemeckému časopisu minister Statchakis.

Už na konci februára musí Grécko splatiť dlžnú sumu zhruba 2,3 miliardy. Statchakis vyhlásil, že Atény tieto dlhy obslúži. „Obslúžime ich,“ odpovedal na otázku, ako to Atény plánujú vykonať.

Nová grécka ľavicová vláda premiéra Tsiprasa dala v piatok pomerne tvrdo na vedomie, že odmieta plniť podmienky medzinárodnej záchrannej pomoci, a vyzvala k novej dohode. Atény zároveň odmietajú predĺženie medzinárodného záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára, aby v rámci rovnakých podmienok dostali ešte zvyšných sedem miliárd eur. Nebudú tiež už rokovať s trojicou inšpektorov zastupujúcich medzinárodných veriteľov, teda Európsku úniu, ECB a MMF.

Tsipras sa v sobotu podľa všetkého pokúsil vzťahy s medzinárodnými veriteľmi napraviť. Serveru Bloomberg News v e-maile napísal, že krajina zaplatí svoje dlhy MMF a ECB a „čoskoro“ dosiahne dohodu s krajinami eurozóny, ktoré financovali väčšinu záchranného programu pre Grécko.

„Debata s našimi európskymi partnermi práve začala,“ uviedol premiér. „Napriek faktu, že pohľady na vec sa líšia, som absolútne presvedčený, že sa nám čoskoro podarí dospieť k vzájomne prospešnej dohode ako pre Grécko, tak pre Európu ako celok,“ citoval z oznámenia bloomberg.com.

Eurozónu však premiér žiada, aby pristúpil na škrtnutie gréckeho dlhu, a umožnila tak Aténam nabehnúť na program s väčšími verejnými výdavkami s cieľom oživiť ekonomiku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová ďalšie zníženie gréckeho dlhu vylúčila, napísal v sobotu na svojom serveri nemecký denník Hamburger Abendblatt.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov