Televízia a rozhlas chystá záťah na neplatičov

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pripravuje veľkú akciu na neplatičov. Kým 1,2 milióna domácností poctivo platí koncesionárske poplatky, ktoré sú až vo výške 4,64 eura mesačne, ďalších viac ako 200–tisíc rodín podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií neplatí, aj keď by malo.

25.02.2015 06:44
debata (51)

Televízia a rozhlas chce preto aktuálne poslať zatiaľ 100–tisíc listov domácnostiam, aby zaplatili. Poplatky môže vymáhať aj spätne a dlžná suma tak môže dosiahnuť desiatky aj stovky eur.

Od roku 2008 musí koncesionárske poplatky na základe zásuvkového zákona platiť každá domácnosť s elektrinou. Zľavy alebo oslobodenie od poplatkov majú dôchodcovia, ťažko zdravotne postihnutí a ľudia v hmotnej núdzi.

Od zavedenia zákona sa efektivita výberu poplatkov najprv zlepšila, ale odkedy sa za Radičovej vlády začalo uvažovať o zrušení poplatkov, neplatičov postupne pribúda. Rezort financií vypočítal, že kým v roku 2010 bol výpadok na koncesionárskych poplatkoch asi tri milióny eur, vlani to bolo už 11 miliónov eur. Namiesto toho, aby sa pracovalo na tom, ako výber zvýšiť, aby platitelia nedoplácali na neplatičov, sa rozoberá možný nárast poplatkov či ich nahradenie.

„Efektivita výberu poplatku RTVS klesá. Navrhovali by ste túto daň nahradiť inou?“ napísal ministerský Inštitút finančnej politiky v poslednej daňovej prognóze. Rezort financií konkrétne kroky zatiaľ nepripravuje.

„Výber koncesionárskych poplatkov je plne v gescii RTVS,“ reagovala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Kým Inštitút finančnej politiky upozorňuje, že pokles v efektivite výberu daní by sa mal prehlbovať, RTVS chce tento trend aj vďaka akcii proti neplatičom zastaviť. V tomto roku tak domácnosti za sledovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu zaplatia takmer 62,5 milióna eur. Spolu s firmami by výber mal dosiahnuť okolo 71 miliónov eur.

Medzerami v platení koncesionárskych poplatkov prichádza verejnoprávny rozhlas a televízia každý rok takmer o desatinu svojich príjmov. V roku 2014 neplatilo koncesionárske poplatky približne 15 percent z 1,5 milióna domácností, ktoré by platiť mali, čím vznikla 11–miliónová daňová diera. Pri firmách sa predpokladaný výpadok z poplatkov pohybuje v rozmedzí 0,4 až 1,6 milióna eur.

Na neplatenie koncesionárskych poplatkov stačilo v minulosti čestné vyhlásenie o tom, že v domácnosti nie je televízor ani rádio. Platobná disciplína klesala, preto sa platby začali viazať na prípojku k elektrine. Niektorým ľuďom to prekáža.

„Televízor nepotrebujem. Potrebné informácie bez problémov získam z novín a internetu. No koncesionárske poplatky musím aj tak platiť,“ sťažuje sa Pavol Blaha z Bratislavy.

Zo zákona majú totiž zľavu z koncesionárskych poplatkov jedine dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí ľudia. V ich prípade sa aktuálna výška koncesionárskeho poplatku pohybuje na úrovni 2,32 eura.

„Pri prihlásení sa na platenie koncesionárskych poplatkov v neskoršom termíne ako vyplýva zo zákona, RTVS neúčtuje žiadne sankčné poplatky, ale má nárok si vymáhať úhradu za celé obdobie, v ktorom vznikla povinnosť platiť úhradu, a v prípade nezaplatenia vyzývaného nedoplatku aj pokutu vo výške 17 eur,“ priblížila Dominika Šulková z RTVS.

Ak napríklad RTVS príde na to, že mladí ľudia po kúpe nového bytu dva roky neplatili koncesionárske poplatky, musia počítať so zaplatením sumy 111,36 eura.

„Koncesionárske poplatky sú politicky háklivá téma, lebo ich neplatí až 200–tisíc domácností, čo je dosť veľká skupina voličov,“ hovorí Zuzana Mistríková, mediálna analytička a šéfk a Rady pre reklamu. Podľa nej je najpravdepodob­nejšie zachovanie „statusu quo“. Je tak možné, že väčšina ľudí bude platiť koncesionárske poplatky a časť ľudí vôbec. „Takýto stav ale nie je dobrý pre dlhodobé fungovanie RTVS,“ dodala Mistríková.

Veľa ľuďom sa zdajú vysoké aj súčasné koncesionárske poplatky vo výške 4,64, keďže za podobné ceny ponúkajú káblové televízie prémiové televízne programy. „Z aktuálnej úhrady vo výške 4,64 eur RTVS prevádzkuje dva samostatné televízne kanály, deväť rozhlasových okruhov vrátane umeleckých telies napríklad Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, ktorý je jedným z najstarších umeleckých telies tohto druhu na Slovensku,“ uzavrela Šulková.

RTVS tiež upozorňuje na to, že výška koncesionárskych poplatkov sa nemenila posledných dvanásť rokov.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba