Plynové bratstvo Nemcov a Rusov poškodí Slovensko

Slovensko by mohlo byť poškodené výstavbou plynovodu Nord Stream II. ešte viac, ako sa predpokladalo. O osude nemecko-ruského plynovodu na dne Baltického mora sa aktuálne rozhoduje. Slovensko vyčíslilo, že ak ruský plyn pôjde novou trasou, prídeme na tranzitných poplatkoch o 700 miliónov eur ročne. Okrem toho by však navyše na všetko cez ceny doplatili aj slovenskí odberatelia plynu.

28.05.2016 07:00
debata (208)

Obrovské plynové potrubia na území Slovenska by totiž boli využívané len minimálne. Nákladná údržba, prevádzka, ale aj odpisy zariadení by tak boli rozpočítané na menšie objemy, čím by cena na jeden prepravený kubík výrazne stúpla. Vlani sa preprava plynu podieľala na konečnej cene pre slovenské domácnosti len na úrovni 2,13 percenta a v budúcnosti by to mohlo byť oveľa viac. Samotný pokles prepravy by zároveň znížil konkurenciu v dodávkach plynu, čo by malo tiež negatívny dosah na ceny.

Slovensko preto opakovane lobuje proti projektu. V týchto dňoch má nemecký regulačný úrad vydať kľúčové rozhodnutie o tom, či je nový plynovod v súlade s európskou legislatívou. Európska komisia už povedala, že má pochybnosti o tom, že je plynovod v záujme EÚ. Slovensko presvedčilo už deväť krajín EÚ, aby sa zapojili do protestu proti plynovodu. Na Slovensko chodia nemeckí diplomati, ale aj vplyvní ruskí manažéri a presviedčajú nás, aby Slovensko ako budúca predsedajúca krajina Rady EÚ pohľad na Nord Stream II. zmenila.

zväčšiť
plynovody, graf

„Nord Stream II. ani jednej strane neprinesie žiadne benefity, považujeme ho za zbytočný,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga tento týždeň na rokovaní s ministrom ekonomického rozvoja Ruskej federácie Alexejom Valentinovičom Uľjukajevom. 

Pripomenul, že pre Slovenskú republiku je absolútna priorita zachovanie prepravy plynu koridorom cez Ukrajinu a Slovensko v záujme zabezpečenia vysokého stupňa bezpečnosti dodávok. Na tému nového plynovodu diskutovali tento týždeň aj predstavitelia národných regulačných úradov krajín V4.

Plynovod má aj ďalší rozmer. Rusi môžu Slovensko presvedčiť aj sľubmi týkajúcimi sa dostavby Mochoviec, ktorú sa Slovensko snaží urýchliť. V Bratislave predstavitelia Ruska na neverejných stretnutiach rokujú aj o tejto téme. Slovensko však zatiaľ oficiálny názor na Nord Stream II. nezmenilo.

Rusko sa netají tým, že Ukrajine, ktorej sa končí tranzitná zmluva v roku 2019, neplánuje dohodu opäť obnoviť. Pre krajinu poznačenú vojnou, ktorá je závislá od poplatkov za prepravu plynu, by to znamenalo stratu vo výške dve miliardy eur ročne. Dlhodobú zmluvu na prepravu plynu až do roku 2028 má síce s Rusmi aj Slovensko, tá však nemusí platiť v prípade mimoriadnych udalostí, akou by mohla byť práve vojna na Ukrajine.

Osud Nord Streamu II. určí, ako sa budú ceny plynu odvíjať o niekoľko rokov. Aktuálne má Slovensko prísun plynu z Ruska a zároveň prístup ku krátkodobým kontraktom vďaka blízkosti plynárenského uzla v rakúskom Baumgartene. Konkurencia, ako aj nízke ceny ropy umožňujú ceny plynu znižovať. Aj preto už počas tohto leta majú ceny plynu na Slovensku klesnúť. Regulačný úrad v tomto smere aktuálne vedie cenové konanie. Situácii pomáha aj fakt, že na európsky trh sa tlačí americký bridlicový plyn a Rusi preto zvyšujú dodávky do Európy, aby neprišli o trhovú pozíciu.

Pri Nord Streame II. považuje odborník za kľúčový problém práve otázku ceny plynu. „To, ako je teraz navrhnutý plynovod Nord Stream II. – technicky, logisticky aj obchodne, povedie k zvýšeniu cenovej hladiny nielen ruského plynu, ale aj od iných dodávateľov pre všetkých zákazníkov v našom regióne. Je to v rozpore nielen s princípmi Energetickej únie, ale aj legislatívou EÚ,“ zdôraznil energetický analytik Karel Hirman.

V štruktúre ceny plynu tvoria najväčšie položky samotná komodita a distribúcia plynu. V cene plynu platia domácnosti aj za prepravu plynu a jeho dodávku. Maximálne ceny za dodávku plynu stanovuje regulačný úrad určením cenového stropu. Ceny pozostávajú z maximálnej výšky fixnej mesačnej sadzby a výšky sadzby za odobratý plyn. Štruktúra taríf vychádza z troch tarifných skupín D1 až D3, podľa množstva ročnej spotreby plynu. Ako však pokračoval analytik, nový plynovod nemusí znamenať, že domácnosti sa budú prepravcovi skladať na transport plynu vyššími mesačnými platbami. „Nord Stream II nesúvisí s poplatkami za prepravu plynu ani s tým, či a koľko bude prúdiť ruského plynu cez Slovensko,“ myslí si Hirman.

Plynovod Nord Stream II. rozdeľuje Európu na víťazov a porazených. Kým na jednej strane stoja ekonomické záujmy silného Ruska a Nemecka, pobaltské štáty a krajiny V4 poukazujú na protieurópske smerovanie projektu. Ruský energetický gigant Gazprom sa netají tým, že Ukrajinu nepovažuje v oblasti plynárenstva za spoľahlivého partnera, a preto hľadá nové trasy pre dodávky plynu na európske trhy. Zámienkou na vybudovanie nového potrubia majú byť stúpajúce objemy plynu do Európy, ktoré od začiatku tohto roka medziročne vzrástli o 17,9 percenta. Štátny dodávateľ SPP však začiatkom minulého roka čelil problému s krátením dodávok, keď dostával približne polovičné objemy plynu. Štatisticky Gazprom naozaj predáva viac plynu do západoeurópskych krajín, no fakticky ide o objemy, ktoré od neho prestal odoberať ukrajinský Naftogaz.

Súčasné prepravné kapacity existujúceho plynovodu Nord Stream I. sa dnes využívajú zhruba na polovicu. Gazprom, ktorý s cieľom ďalšieho rozširovania vytvoril konzorcium so západoeurópskymi energetickými firmami, plánuje do roku 2019 postaviť potrubie s objemom ďalších 55 miliárd m3. Analytici pritom hovoria o klesajúcej spotrebe plynu v Európe aj v dôsledku využívania obnoviteľných zdrojov, LNG a miernejších zím. Odborníci zároveň upozorňujú na problém s bezpečnosťou dodávok, keďže súčasné toky plynu by sa presmerovali do jedného zdroja. Zámerom energetickej únie je totiž diverzifikácia trás a tiež znižovanie závislosti od ruského plynu.

Ambíciu konkurovať projektu Nord Stream II. mal donedávna plynovod Turkish Stream ako náhrada zrušeného projektu South Stream na dne Čierneho mora. Pre napäté rusko-turecké vzťahy pre zostrelené ruské lietadlo je však jeho budúcnosť otázna. Slovensko hľadá preto podporu pre svoj projekt Eastring, ktorým by sa dodával plyn z Turecka cez Bulharsko a Rumunsko na Slovensko alebo aj opačným smerom. Eastring sa ocitol v rámci energetickej politiky ako jedna z vládnych priorít.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #Rusko #plyn #Nord Stream