Chudobní opäť dostanú od štátu potravinové balíčky

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVAR) začína budúci týždeň v spolupráci s partnerskými neziskovými organizáciami opäť distribuovať potravinové balíčky pre najodkázanejších občanov.

21.10.2016 10:16
debata (8)

Prvýkrát v tomto roku sa tak stalo v letných mesiacoch. Súčasťou pomoci budú tentokrát aj hygienické balíčky. Informovala o tom Dominika Bordáčová z Kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVAR.

Potravinové balíčky sú určené najmä časti poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, medzi ktorými sú rodiny s nezaopatrenými deťmi, sociálne odkázaní starobní penzisti, invalidné osoby a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez príjmu zo zárobkovej činnosti. Môžu ich však dostať aj iné osoby v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii. Ide o životnú situáciu krátkodobého charakteru, z ktorej sa občan alebo rodiny nedokážu sami dostať vlastným pričinením.

„Napríklad, ak má osoba príjem pod úrovňou životného minima, pri náhlom vážnom ochorení živiteľa rodiny, pri strate živiteľa rodiny, osoby a rodiny zasiahnuté živelnými pohromami, a podobne,“ uviedlo ústredie práce. Hygienické balíčky dostanú rodiny s nezaopatreným dieťaťom, či viacerými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, prípadne aj osoby v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii.

Jednotlivec dostane jeden potravinový balík, rodiny s jedným alebo dvomi deťmi dva potravinové balíky a jeden hygienický balíček, rodiny s tromi alebo štyrmi deťmi dostanú tri potravinové balíky a dva hygienické balíčky a rodiny s piatimi a viac deťmi dostanú štyri potravinové balíčky a dva hygienické balíčky. „Partnerské organizácie v tejto vlne doručia potravinovú pomoc 45 514 konečným príjemcom a spolu bude rozdistribuovaných 93 746 kusov potravinových balíkov vo všetkých mestách a obciach Slovenska. Hygienické potreby budú doručené 33 348 konečným príjemcom,“ informovalo ústredie práce.

Potravinový balíček rovnako ako v lete obsahuje potraviny na rýchly konzum a potraviny vyžadujúce kratšie a dlhšie obdobie tepelnej úpravy v hodnote takmer 34 eur. Súčasťou hygienického balíčka sú štyri zubné kefky, zubná pasta, mydlo a šampón v celkovej hodnote 6 eur.

Dodávateľom potravinových balíčkov sa stalo konzorcium firiem Italmarket Slovakia, s. r. o. a KON –RAD, s. r. o, ktoré ústredie práce vybralo na základe elektronickej aukcie. S distribúciou balíčkov ústrediu práce pomáhajú Slovenský červený kríž, Slovenská katolícka charita a Charita sv. Alžbety.

Rozdávanie potravinových a hygienických balíčkov pre najodkázanejších občanov je opatrením, ktoré sa financuje z operačného programu Európskej únie, konkrétne z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Cieľom program, do ktorého sa zapojilo všetkých 28 členských štátov Európskej únie, je prispieť k zmierneniu najhorších foriem chudoby.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chudoba