Plynovod medzi Gréckom a Bulharskom začnú stavať v roku 2018

Výstavba prepojovacieho plynovodu medzi Gréckom a Bulharskom sa začne v budúcom roku. Plynovod IGB má pomôcť Bulharsku znížiť takmer úplnú závislosť na dodávkach plynu z Ruska, ročne ním má pretiecť až jedna miliarda metrov kubických azerbajdžanského plynu. Povedal to dočasný bulharský minister energetiky Nikolaj Pavlov.

23.02.2017 08:00
debata (13)

„V tejto chvíli sa konajú prípravy súťažných podkladov pre stavbu IGB, takže samotná výstavba by mohla začať na začiatku roka 2018,“ uviedol Pavlov, z ktorého oznámenie citovala agentúra Reuters. Bulharsko a Grécko podpísali dohodu o začatí výstavby koncom roka 2015.

Pavlov dodal, že financie pre výstavbu plynovodu sa už podarilo zaistiť. Náklady na projekt majú byť 220 miliónov eur. Európska únia poskytla na projekt dotáciu 45 miliónov eur, zatiaľ čo Bulharsko poskytlo garanciu 110 miliónov eur na pôžičky od Európskej investičnej banky (EIB) a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Plynovod s dĺžkou 182 kilometrov postaví podnik, v ktorom má 50-percentný podiel bulharský štátny energetický holding BEH a po 25 percentách grécka štátna energetická firma DEPA a taliansky Edison. V prevádzke má plynovod byť v roku 2020.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #plyn #Bulharsko