Nové mosty aj tunel, prešovská D1 finišuje. Pozrite si najnovšie zábery

Obchvat Prešova po diaľnici D1 sa dostáva do finálnej fázy. Pozrite si vo videu TV Pravda, ako vznikajú nové mosty a tunel Prešov.

14.10.2019 12:33
debata (3)

VIDEO: Nové mosty aj tunel, prešovská D1 finišuje. Pozrite si najnovšie zábery.

Video

Na úseku diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh je podľa Národnej diaľničnej spoločnosti zrealizovaná polovica výstavby. "Na stavbe je zhruba 95 percent zemných prác a výkopových prác ukončených, okrem dvoch mostov už všetky ostatné mosty majú vybudované pilere a buduje sa nosná konštrukcia mostov,“ povedala hovorkyňa diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. Diaľnica by mala byť hotová približne o jeden a pol roka.

Taktiež je na stavbe ukončených niekoľko zárubných a oporných múrov, niektoré sú tesne pred ukončením a rovnako je tesne pred ukončením aj značná časť prístupových ciest. Tunel Prešov je prerazený, a podľa diaľničiarov ostáva už iba malá časť na ukončenie výrubu dna tunela. Na západnej a východnej časti tunela sa už betónuje sekundárne ostenie. Inžinierske siete sú ukončené na 99 percent a na stredisku správy a údržby sú už preložené inžinierske siete na 80 percent. Taktiež je ukončená hrubá stavba budovy pre policajtov a prevádzková budova je v rozostavanom stave. Práce teda pokračujú podľa harmonogramu. Úsek D1 Prešov, západ – Prešov, juh by mohol byť hotový už na jar 2021, keďže bol tunel Prešov prerazený o tri mesiace skôr oproti plánovanému termínu.

Projekt výstavby diaľničného úseku D1 Prešov, západ – Prešov, juh je spolufinancovaný z Kohézneho fondu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Celkové oprávnené náklady projektu sú vo výške 327.432.328,08 eura bez DPH, z toho 278.317.478,82 eura bez DPH sú zdroje Európskej únie a štát prispel zo svojho rozpočtu sumou 49.114.849,20 eura bez DPH.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 Prešov