Le Monde lustruje svojho majiteľa: Křetínského médiá sú bližšie k Le Penovej

Francúzsky denník Le Monde, v ktorom vlastní od vlaňajška menšinový podiel český miliardár Daniel Křetínský, mapuje situáciu v jeho českých médiách.

15.11.2019 21:40
debata (1)

Osobitný spravodajca novín hovoril s českými novinármi aj znalcami českej mediálnej krajiny. Všíma si odklon servera Info.cz, ktorý Křetínsky vlastní, od proeurópskej orientácie a snaží sa zistiť, či a akým spôsobom sa „český oligarcha“ snaží ovplyvňovať svoje české médiá.

Le Monde je prestížny proeurópsky liberálne orientovaný denník a Křetínský doň vlani na jeseň majetkovo vstúpil prostredníctvom svojej skupiny Czech Media Invest (CMI). Uviedol vtedy, že jeho motívom nie je zisk, ale „boj proti populizmu“.

„Neinvestujem, aby som zarobil peniaze, je to úplne občianske rozhodnutie,“ povedal v novembri 2018 v rozhovore s francúzskou televíziou Canal+.

Niektorí bývalí novinári zamestnaní v Křetínského českých tlačovinách, medzi ktoré patrí aj najčítanejší český denník Blesk alebo týždenník Reflex, teraz reportérovi Le Monde oznámili, že sa rozhodli tieto médiá opustiť, pretože sa im nepáčil ich silnejúci odklon smerom k provokatívnym témam. Le Monde tiež zdôrazňuje, že Křetínského české médiá nereferovali o sporoch, ktoré vyvolal vstup českého vlastníka do tradičného francúzskeho média.

Veľmi obsiahlo si Le Monde všíma odklon servera Info.cz od proeurópskych tém smerom k národnej politike a k nacionalizmu.

„Obsah už sa blíži skôr tomu, čo sa môžeme dočítať v médiách blízkych Marine Le Penovej než tomu, čo by sme čakali od tlačovej skupiny, ktorá sa označuje za proeurópsku a prodemokratickú,“ cituje Le Monde bývalého štátneho tajomníka pre európske záležitosti Tomáša Prouzu.

Francúzsky novinár v článku prostredníctvom rozhovorov s českými novinármi skúma motiváciu posunu Křetínského médií smerom od seriózneho k provokatívnejšímu obsahu. Odpoveď, či je v pozadí finančná úvaha, alebo podpora Křetínského podnikateľských záujmov, ale spolu s nimi nenachádza.

Článok tiež spomína, že Křetínský novinárov zamestnaných vo svojich médiách priamo nekontaktuje, a dáva situáciu v médiách vlastnených CMI do kontrastu s tými, ktorá ovláda český premiér a tiež miliardár Andrej Babiš, ktorý tým svojim pravidelne poskytuje rozhovory.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #Daniel Křetínský #Le Monde