Z Bratislavy sa už lieta. Do tisíc kilometrov a za dovolenkami

Väčšina ľudí, ktorá plánovala z Bratislavy letieť do veľkých európskych destinácií, ako je Londýn, Brusel, Rím či Paríž sa na lietadlá nemôže spoľahnúť až do štvrtka, do 13. hodiny. A to napriek tomu, že slovenské nebo je už tretí deň opäť otvorené pre všetky prílety aj odlety. Väčšinu týchto letov totiž robí nízkonákladová spoločnosť Ryanair a tá nie je schopná zabezpečiť lietadlá. Lieta sa tak zatiaľ len na vnútroštátnych letoch do Košíc a Popradu a do susedného Česka na linke do Prahy.

21.04.2010 11:55
batožina, cestovanie, cestujúci, letisko, hala Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zatiaľ to vyzerá tak, že po jednej hodine by sa už mali uskutočniť aj pôvodne zrušené lety. Ešte to však jasné nie je. Nábeh do štandardného letového poriadku bude totiž trvať aj niekoľko dní, keďže letecká prevádzka bola ochromená v celej Európe,“ vysvetlila Dana Madunická, hovorkyňa bratislavského letiska. A lietadlá už vozia aj turistov za dovolenkami na chartrových letoch.

Len na bratislavskom letisku bolo od štvrtka minulého týždňa zrušených 87 príletov a 86 odletov. Sopečný mrak tak znemožnil v hlavnom meste pristáť 15 200 cestujúcim a vzlietnuť až 15 700 pasažierom.

Úplne odrezanú leteckú dopravu preto zachraňovali autobusové a vlakové spoje. Mnohí dopravcovia aj predajcovia leteniek vysielali mimoriadne autobusové linky najmä do Londýna a do Paríža. „V utorok prišlo z Anglicka päť vypredaných autobusov a tri odišli podvečer späť. Zároveň zo Slovenska odišiel aj jeden mimoriadny spoj do Anglicka,“ vymenovala Eva Vozárová, hovorkyňa bratislavského dopravcu Slovak Lines.

Na stredu má dopravca naplánovaný jeden bežný a jeden mimoriadny autobus tiež do Londýna a posilové autobusy bude posielať do zahraničia až do soboty.

debata chyba