Odmietnuť v práci fajčiara nie je diskriminácia

Firmy môžu odmietnuť zamestnať osobu z dôvodu, že ide o fajčiara, bez toho, aby museli čeliť obvineniam z diskriminácie, píše belgický denník La Libre Belgique s odvolaním sa na hovorkyňu komisára pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimíra Špidlu.

07.08.2006 11:35
debata

Podľa Európskej komisie európska legislatíva týkajúca sa boja proti diskriminácii totiž nespomína odmietnutie poskytnutia práce kvôli fajčeniu.

Túto problematiku nadniesla britská poslankyňa Európskeho parlamentu Catharine Stihlerová, ktorá požiadala Špidlu o konzultáciu v súvislosti s inzerátom ponúkajúcim zamestnanie. Pracovnú ponuku zverejnila jedna írska firma, ktorá však upozorňovala, aby sa o prácu neuchádzali fajčiari.

„Európska antidiskriminačná legislatíva zakazuje diskrimináciu na základe rasového či etnického pôvodu, hendikepu, veku, sexuálnej orientácie a príslušnosti k náboženstvu a vierovyznaniu,“ tvrdí komisár Špidla.

Inzerát upozorňujúci fajčiarov, že firma o nich nemá záujem, sa nevzťahuje na žiaden z uvedených dôvodov a preto podľa EK európske zákony neporušuje, uzatvára La Libre Belgique.

debata chyba