Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

Predseda Rady RTVS Igor Gallo tvrdí, že odovzdávanie cien Slnko v sieti rozdelil divácku verejnosť na dva tábory.

29.04.2024 18:16
debata (180)

Za prekročenie pomyselnej čiary vhodnosti označil v rozhovore pre SITU vystúpenie zástupkyne spoluorganizátora, prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Kataríny Krnáčovej, ktorá podľa jeho názoru bezprecedentne zneužila priamy prenos z odovzdávania filmových cien na rozlúčku s dosluhujúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, na spolitizovanie celého podujatia, prezentáciu svojho osobného pohľadu na svet, pri ktorom každý pochopil politický kontext.

Cenu od kolegov si vážim, ale ešte viac sa ma dotkla každá divácka odozva, hovorí Dana Droppová
Video

Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť aj za obsah priameho prenosu. „Čo mal obsah vystúpenia pani Krnáčovej spoločné s námetom večera? Ja si nedovolím akýmkoľvek spôsobom komentovať jej občiansky postoj, akurát jeho prezentácia vo vysielaní verejnoprávneho médiá v konkrétnom programovom kontexte bola neadekvátna a nevhodná,“ uviedol s tým, že umenie má ľudí spájať. „Nesmie byť o uzavretej bubline, z ktorej je vylúčený každý, kto nezdieľa rovnaký názor. A nemôžem si pomôcť, ale z 13. ročníka Slnko v sieti mám presne tento pocit,“ dodal.

Slnko v sieto, Peter Bebjak Čítajte viac Režisér Bebjak: Nesúhlasím s tým, ako súčasná vláda šíri nenávisť a strach, odkázal na galavečere Slnko v sieti

„Nechcem byť ironický, ale oba názory vnímam ako správne. Slávnostný večer bol nablýskaný špičkovými umelcami a veľká časť z nich využila priamy prenos na odprezentovanie svojho vyhraneného občianskeho postoja k súčasnej spoločensko-politickej situácii na Slovensku. To sa dalo očakávať, navyše keď medzi avizovanými hosťami bola prezidentka Zuzana Čaputová,“ uviedol Gallo.

Za Invalida mu ďakujú na pumpe aj v električke, Hološka triumfoval aj na Slnku v sieti
Video

Šéf Rady RTVS sa vyjadril aj k plánovaným zmenám v telerozhlase. „Na celý legislatívny proces sa pozerám výhradne z odborného hľadiska a je na mieste dodať, že návrh zákona obsahuje viaceré pozitívne zmeny, ktoré by mohli verejnoprávnemu vysielateľovi pomôcť,“ tvrdí. Ako príklad uviedol posilnenie kompetencií rady či presunutie voľby generálneho riaditeľa RTVS z parlamentu, čo zvýši podľa Galla nezávislosť telerozhlasu.

Herečka Natália Germáni s manželom Martinom...
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana...
+78Herec Daniel Fischer bol nominovaný za výkon vo...

Minulotýždňový protest zamestnancov RTVS proti chystaným zmenám Gallo komentoval pomerne dvojzmyselne. „Počkajme si na konečné znenie, ktoré schváli parlament v riadnom legislatívnom procese. A potom to posúďme v plnom farebnom spektre, nielen v tom dúhovom. Len samotná šedá má podľa filmových tvorcov 50 odtieňov. Ale najdôležitejší aj tak bude rešpekt politikov voči slobode médií, čo žiadny zákon nezabezpečí,“ uviedol.

Čierny deň RTVS v Slovenskej televízii v...
Čierny deň RTVS v Slovenskom rozhlase v...
+13Čierny deň RTVS podporilo aj štúdio v Banskej...
Karol Duchoň v réžii Petra Bebjaka? Tvorca odhalil tajomstvo, takto bude znieť hlas legendárneho speváka vo filme
Video
Zdroj: TV Pravda
180 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slnko v sieti #Rada RTVS #Igor Gallo