EÚ podáva Srbsku ruku na spoluprácu

Európska únia ponúkla Srbsku prehĺbenie obchodnej spolupráce a zmiernenie vízových obmedzení. Dohodli sa na tom ministri zahraničných vecí členských krajín únie na schôdzke v Bruseli.

28.01.2008 19:24
Vlajky EÚ Foto:
Ilustračné foto
debata

Niektoré krajiny na čele s Holandskom predtým odmietli stanoviť termín pre podpis Stabilizačnej a asociačnej dohody (SAA) medzi Srbskom s Európskou úniou, ktorá je odrazovým mostíkom pre prípadné budúce členstvo krajiny v EÚ.

Dôvodom má byť nedostatočná spolupráca Belehradu s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Slovinský minister zahraničných vecí Dmitrij Rupel označil kompromisný návrh o spolupráci napriek tomu za dôležitý krok, ktorý Srbsku „otvorí dvere do EÚ“.

Holandsko ešte pred pondelňajším rokovaním ministrov opätovne vyhlásilo, že nepodpíše SAA medzi Srbskom a EÚ, kým Belehrad nezačne plne spolupracovať s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Podľa predchádzajúcich vyjadrení holandských predstaviteľov si krajina pod „plnou spoluprácou“ predstavuje najmä vydanie bosnianskosrbského vojnového zločinca Ratka Mladiča ICTY. Asociačnú dohodu s každou novou krajinou musí ratifikovať každý členský štát únie, Podporu holandskému postoju navyše už dávnejšie vyjadrilo aj Belgicko. K názoru, že s dohodou sa netreba až tak ponáhľať, sa na pondelňajšom rokovaní pripojilo aj Nemecko.

debata chyba