Eurovoľby 2024

Sledujte s Pravdou priebeh volieb do Európskeho parlamentu.

Mladí Európania, aj Slováci, majú záujem hlasovať v eurovoľbách

Európska komisia (EK) v pondelok zverejnila najnovší prieskum Eurobarometra o mládeži a demokracii, ktorý naznačil, že 64 percent mladých ľudí v krajinách EÚ a 58 percent mladých Slovákov má v úmysle ísť voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Uskutočnia sa od 6. do 9. júna, informuje o tom spravodajca TASR.

13.05.2024 14:33 , aktualizované: 16:21
debata (4)
Eurovoľby sú aj šanca na ochranu demokracie a slobody
Video

Prieskum Eurobarometra „Mládež a demokracia“ sa uskutočnil od 3. apríla do 12. apríla na vzorke 26 189 mladých ľudí vo veku 15 až 30 rokov v 27 členských štátoch EÚ.

Podľa prieskumu 38 percent opýtaných uviedlo, že hlasovanie je podľa nich najúčinnejší spôsob, aby bol ich hlas vypočutý. Približne 19 percent uviedlo, že nemajú záujem o politiku a 13 percent nemá záujem o hlasovanie v eurovoľbách, čo platí aj pre 12 percent mladých Slovákov.

Prieskum naznačil, že mnohí mladí ľudia sú aktívni a angažovaní: 64 percent potvrdilo, že sa za posledných 12 mesiacov zúčastnili na činnostiach jednej alebo viacerých organizácií. Okrem toho 48 percent mladých uviedlo, že podnikli kroky na zmeny v spoločnosti podpísaním petície, účasťou na zhromaždení alebo zaslaním listu politikom. Mladí Slováci sa v tomto ukázali ako štvrtí najaktívnejší (po Rumunoch, Íroch a Fínoch) a 53-percentnou účasťou na takýchto aktivitách.

Mladí Európania boli aktívni najmä v otázkach ľudských práv (34 percent/35 percent Slovákov), zmeny klímy a životného prostredia (33 percent/29 percent Slovákov), zdravia a dobrých životných podmienok (29 percent) a rovnakých práv bez ohľadu na pohlavie, rasu alebo sexualitu (29 percent/24 percent Slovákov).

eurovoľby, ódor, kaliňák, sulík, danko, taraba Čítajte viac Posledná volebná bitka. Koaliční kandidáti Brusel osočujú, no chcú niekoľkotisícové platy z EÚ: Smer a PS čaká finálny boj

Podľa prieskumu 73 percent respondentov v EÚ a 70 percent Slovákov uviedlo, že ich vzdelávanie im poskytlo potrebné digitálne zručnosti na identifikáciu dezinformácií. A 72 percent respondentov uviedlo, že vďaka vzdelávaniu sa naučili starať sa o životné prostredie.

Okrem toho si 67 percent mladých ľudí a 72 percent mladých Slovákov myslí, že EÚ má aspoň do určitej miery vplyv na ich každodenný život.

Prieskum ukázal, že mladí ľudia majú aj naďalej európsky rozmer. Viac ako 43 percent opýtaných sa zúčastnilo na činnosti v inej krajine EÚ, či už na štúdiu a odbornej príprave, na dobrovoľníckych aktivitách alebo pri výkone práce.

Takmer polovica opýtaných mladých ľudí (49 percent) uviedla, že vie o možnostiach financovania, ktoré ponúka program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus+.

Výsledky Eurobarometra budú podkladom pre ďalšiu prácu Európskej komisie v oblasti politiky orientovanej na mládež.

Eurovoľby budú o necelý mesiac

Strany už tretíkrát v priebehu necelého roka zaplavili Slovensko volebnými bilbordami. Tento raz sa uchádzajú o priazeň voličov v eurovoľbách.

Fotogaléria
+10

Sermek: Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla byť okolo 30 percent

Účasť Slovákov v júnových eurovoľbách by mohla dosiahnuť približne 30 percent. Odhaduje to vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku Robert Sermek. K mobilizácii voličov by podľa neho mohla prispieť aj situácia v spoločnosti, ktorá je polarizovaná, hoci znepriatelené tábory nevníma pozitívne. Sermek v relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV zároveň ocenil, že na kandidátnych listinách sa objavili mená známych politikov. Poukazuje to podľa neho na to, že strany prikladajú eurovoľbám význam.

Sermek pripomenul, že Slovensko dosahuje najnižšiu účasť v eurovoľbách spomedzi členských štátov EÚ. Z dát a vyjadrení expertov podľa neho vyplýva, že účasť v tohtoročných voľbách by mohla byť vyššia. Kancelária EP robí podľa jeho slov informačnú, mobilizačnú kampaň, ktorá je prísne apolitická a má vysvetliť význam volieb. S kampaňou začali už minulý rok, keď občanom vysvetľovali legislatívu, ktorá sa v EP schvaľuje. V aktuálnej fáze sa venuje Kancelária EP na Slovensku vysvetľovaniu hodnoty demokracie. Sermek má pocit, že ľudia rozumejú dôležitosti účasti na voľbách. „Takže verím, že účasť bude o niečo lepšia, ako býva zvykom na Slovensku,“ dodal.

Sermek verí, že politická kampaň sa s blížiacimi voľbami zintenzívni a posilní. „Politici majú oveľa väčší mobilizačný efekt ako inštitúcia,“ povedal. Kampaň politických strán označil za rôznorodú, politické tábory sú podľa neho veľmi rozdelené. Voličovi Sermek radí, aby sa neriadil skratkovitými heslami, ale aby šiel hlbšie do hodnôt a programu strán.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Európania #Eurobarometer #eurovoľby 2024