Vlastenecký zákon môže otráviť predvolebnú atmosféru

Ján Slota a jeho SNS môžu pre vlastenecký zákon, ktorým si chceli pred voľbami pomôcť, nejaké percentá i stratiť, tvrdí politológ Michal Horský.

15.03.2010 06:44
debata

V čom je vlastenecký zákon kontroverzný? Ľudia si nechcú nechať zákonom diktovať svoje pocity patriotizmu. Zákon, ktorý by prikazoval takýmto spôsobom používanie štátnych symbolov, ako napríklad pravidelné počúvanie hymny v školách, nejestvuje v nijakej európskej krajine. V zahraničí je vnímaný ako zákon, ktorý vyjadruje hlboké nacionálne komplexy Slovákov.

Osud zákona je teraz v rukách prezidenta. Mal by ho Ivan Gašparovič podpísať?
Zákon ešte ani nenadobudol platnosť a už je zrejmé, že spoločnosť rozdeľuje. Zároveň umožňuje radikálom prekrývať národné symboly oslavou politického odkazu Tisovho režimu. Preto by bolo štátnickým gestom prezidenta, keby zobral na seba politickú zodpovednosť a ako nadstranícky prezident ho odsunul zo súčasnej napätej politickej scény.

Komu by takýto postup prezidenta pomohol?
V podstate každému. SNS by ronila krokodílie slzy, ale bola by zrejme povďačná, že môže túto tému pretriasať v predvolebnej kampani pred svojimi vlastnými priaznivcami. Smer by si mohol vydýchnuť a jasne sa na verejnosti dištancovať nielen od korupčných škandálov národniarov, ale aj od ich radikálne nacionálnej ideológie. Ostatným stranám by sa tiež uľavilo, že sa nemusia vyjadrovať k falošnej dileme, že sú síce národovci, ale nie na spôsob Slotu.

A ak by Gašparovič zákon podpísal?
Ak ho podpíše, nezabráni nacionálnemu triumfu niekoľkých jednotlivcov a SNS na politickom spektre. Slota by sa tým, samozrejme, pred voličmi chvastal. Lenže SNS týmto vzkriesi aj vlastného konkurenta, ktorým je Marián Kotleba. Ten môže Slotovi nejaké prepotrebné percentá pokojne zobrať. Zákon tak dáva jasne za pravdu tým, ktorí tvrdili, že rozpúta nové nacionálne vášne vnútri slovenskej spoločnosti. A súbojom medzi Slotom a Kotlebom môže napáchnuť aj celá predvolebná atmosféra.

debata chyba