Smer sa už vidí ako víťaz parlamentných volieb

Aj keď budú parlamentné voľby až o necelé dva roky, predseda Smeru Robert Fico má už plán, ako ich znovu vyhrať. Na sobotňajšom sneme v Nitre ho začal hneď aj napĺňať. Odkázal občanom, že ich bude aj naďalej chrániť silný štát.

08.12.2008 07:42
Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata

Triasť by sa mali energetické monopoly aj banky. „Vláda neponechá ľudí napospas monopolom. SPP má naďalej zisky v miliardách, predkladá však návrhy na 20-percentné zvýšenie plynu. Toto im vláda nedovolí nikdy,“ vyhlásil Fico.

Naopak, štátnymi zákazkami a peniazmi z únie vláda prilepšuje firmám, blízkym Smeru. Nitrianskej spoločnosti Plastika Nitra patriacej Jurajovi Širokému a skalickému Grafobalu podnikateľa Ivana Kmotríka Ficova vláda odklepla peniaze z eurofondov. Ide o prostriedky z programu, ktorý patrí pod ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer). Firmy dostali najštedrejšiu nenávratnú podporu spomedzi fabrík – spolu 177 miliónov korún (takmer 6 miliónov eur).

Podľa politológa Petra Horvátha si občan z Ficových vyhlásení vyberie len to, že vláda tlačí na monopoly a on nebude platiť viac. „Občania si nevedia vyhodnotiť, že Fico nehovorí vždy pravdu. Voliči sú citliví na svoju ekonomickú situáciu. Berú to tak, že vláda podporuje firmy na zachovanie pracovných podmienok,“ hovorí Horváth.

Fico delegátom naznačil, ako bude strana postupovať. „V prípade, že nezabudneme na ľudí, budeme presadzovať úspešný model sociálnej trhovej ekonomiky so silným kontrolným a regulačným mechanizmom štátu, ako aj pokračovať v inteligentnom povzbudzovaní národného povedomia, nič Smeru nestojí v ceste, aby voľby vyhral,“ uistil Fico svojich spolustraníkov.

Fico, ktorého hodinový prejav prerušili delegáti potleskom viac ako dvadsaťkrát, upozornil, že na plnenie programu potrebuje pokoj vo vládnej koalícii. „Ak budeme s určitou mierou veľkorysosti k našim koaličným partnerom udržiavať politickú stabilitu, životne dôležitú pre plnenie programového vyhlásenia vlády, ak budeme mať dostatok síl reagovať na pochybenia a zlyhania, ktoré prináša vládnutie, nemám žiadne pochybnosti o našom úspešnom pôsobení na slovenskej politickej scéne,“ vyhlásil predseda Smeru.

Podľa Horvátha je evidentné, že Fico chce byť predsedom vlády aj po roku 2010. „Je jasné, že úspech alebo neúspech vlády si najväčšej miere odskáče strana Smer. Je to skôr posolstvo dopredu ako realistický odhad dozadu na dva roky vlády,“ myslí si Horváth.

Vplyvom finančnej krízy sa Slovensko nevyhne, varoval Fico. Podľa neho jej následky by však mohlo zmierniť, že krajina bude mať najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v Európskej únii. Pomôže jej aj prijatie eura.

Smer podporilo v roku 2006 viac ako 29 percent z vyše 2,3 milióna voličov, ktorí hlasovali. Od volieb si strana udržuje dlhodobo vysokú podporu. Podľa prieskumu Štatistického úradu by Smer volilo v novembri viac ako 46 percent ľudí z tých, ktorí by prišli k volebným urnám.

debata chyba