Švajčiari sa pustili do Braniska. V kauze obžalovali podnikateľa

V kauze tunela Branisko sa objavila nová žaloba. Spolková prokuratúra vo Švajčiarsku ju vzniesla proti švajčiarskemu občanovi slovenského pôvodu Jánovi Godáňovi. Ten mal podľa švajčiarskych médií prostredníctvom svojej firmy Erga Suisse podplácať slovenských úradníkov, aby dodávku technológie pre časť výstavby Braniska zverili konzorciu, ktorého súčasťou bola i jeho spoločnosť.

12.08.2012 18:49
Tunel Branisko Foto: ,
Tunel Branisko.
debata (74)

Vyšetrovanie na Slovensku v minulosti preukázalo, že traja z týchto úradníkov boli nominantmi SDKÚ.

„Ide o sumu asi tri milióny švajčiarskych frankov,“ vyčíslila hodnotu úplatkov hovorkyňa švajčiarskej spolkovej prokuratúry Jeanette Balmerová. Obžaloba predpokladá, že obvinený od júla 2001 do júna 2002 opakovane prevádzal peniaze svojej firmy na účty slovenských úradníkov.

Do účtovných kníh tieto úplatky potom maskoval ako fingované zmluvy a vymyslené platby. To však neušlo pozornosti daňových úradov, ktoré dali podnet na vyšetrovanie. Spolková prokuratúra začala vec preverovať v apríli 2006 pre podozrenie z podplácania zahraničných úradníkov. V priebehu vyšetrovania obvinenie rozšírila aj na spreneveru, falšovanie úradnej listiny či daňové podvody.

Kauzu bude teraz riešiť spolkový trestný súd vo švajčiarskom meste Bellinzona. Ako informovali noviny Neue Zürcher Zeitung, obžalovaný Slovák obvinenie odmieta. Jeho právnici majú v dohľadnom čase justícii odovzdať dokumenty, ktoré údajne dokážu Godáňovu nevinu.

Tunelovanie Braniska zamestnávalo v minulosti aj slovenskú políciu. Na to, že sa tam dejú podozrivé prevody peňazí, upozornila ako prvá Slovenská informačná služba vo svojej správe za rok 2003. Prípadu sa následne ujala polícia, ale k zásadnému posunu došlo až po nadviazaní spolupráce so švajčiarskymi úradmi v roku 2006. Vďaka tomu slovenský vyšetrovateľ v apríli 2008 obvinil desať ľudí z ekonomickej trestnej činnosti v kauze Branisko. Slovensku mali spôsobiť škodu najmenej 260 miliónov korún.

Kauza sa spájala s SDKÚ, keďže traja z 10 obvinených, bývalí funkcionári Slovenskej správy ciest, boli nominantmi tejto strany. Polícia ich podozrievala z toho, že v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu a štyri roky po začatí stavby, založili zločineckú skupinu, aby sa na tuneli obohatili. Spoločnosť Erga Suisse, ktorá sídli pri Zürichu, sa im do kšeftovania údajne podarilo dostať pomocou dodatkov k zmluve o dielo ako subdodávateľa technológií. Aj ich mala táto Godáňova firma podplácať.

Z toho, že je do kauzy zapletená, obvinil SDKÚ i premiér Robert Fico (Smer). V apríli 2008 vyhlásil, že za tunelovanie Braniska je zodpovedná strana, ktorá obvinených do funkcií nominovala. Prípad mal podľa neho siahať do najvyšších kruhov SDKÚ, konkrétne k bývalému pokladníkovi strany Gabrielovi Palackovi. Ten však obvinenia poprel.

Zodpovednosť za kauzu strana odmieta i teraz. Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca je spájanie strany s prípadom Branisko nezmyselné. „Nikdy sme nezasahovali ani nebudeme zasahovať do vyšetrovania. Nech pravda vyjde najavo. Držím palce vyšetrovateľom, aby odhalili vinníkov a dúfam, že budú potrestaní,“ povedal Pravde.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba