Palacku pre Branisko neobžalujú

Všetky veľké korupčné prípady na Slovensku išli vždy do stratena. Kauza tunelovania tunela Branisko by mohla priniesť konečne prelom. Aj preto, že okrem slovenskej polície na nej pracujú tiež Švajčiari.

15.08.2012 12:00
tunel Branisko Foto:
Tunelovanie Braniska zamestnáva políciu už osem rokov, zatiaľ navrhla podať obžalobu na sedem osôb.
debata (33)

Tunelovanie Braniska zamestnáva políciu už osem rokov. Časť vyšetrovania bola nedávno podľa polície skončená návrhom na podanie obžaloby na sedem osôb. Išlo o spreneveru a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti v bratislavskej spoločnosti, ktorá stavbu realizovala. Financie pochádzali od zadávateľa stavby, Slovenskej správy ciest. Ďalšia časť vyšetrovania je v záverečnom štádiu a vyšetrovanie bude možné skončiť po prijatí výsledkov právnej pomoci zo zahraničia a preštudovaní spisu.

Kto konkrétne bol už obvinený, polícia povedať nechce. V kauze sa často spomínali aj bývalí nominanti SDKÚ v Slovenskej správe ciest. Medzi obžalovanými však nebude expokladník SDKÚ a bývalý minister dopravy v prvej Dzurindovej vláde Gabriel Palacka.

Minister vnútra Robert Kaliňák včera na otázku, či sa teda nepodarilo vyšetrovateľom preukázať tvrdenia premiéra Roberta Fica z minulosti, odpovedal, že to boli politické vyhlásenia a viacerí politici SDKÚ aj odstúpili. Podľa Fica išlo v prípade Braniska o tunelovanie spôsobené nominantmi SDKÚ a že peniaze určené na výstavbu tunela končili vo Švajčiarsku na súkromných kontách. „Dispozičné právo k týmto účtom mala osoba, ktorej poviem iba iniciálky, Gabriel P.,“ povedal svojho času.

Kaliňák pripomína, že nakoniec odstúpil financmajster SDKÚ a napokon aj samotný predseda SDKÚ. "Aké iné priznanie, že to bola pravda, chcete?“ reagoval minister. Druhá vec podľa neho je, či švajčiarske orgány vedia ísť ďalej a hľadať ďalšie následne previazané spoločnosti. Pripomenul, že jednotlivé firmy nemuseli mať účty v rovnakej banke a už vôbec nemuseli byť vo Švajčiarsku. Tamojšia spolková prokuratúra už vzniesla žalobu proti švajčiarskemu občanovi slovenského pôvodu Jánovi Godáňovi. Ten mal podľa médií cez svoju firmu podplácať slovenských úradníkov, aby dodávku technológie pre časť výstavby Braniska zverili konzorciu, v ktorom bola aj jeho firma. Ide o sumu asi 3 milióny švajčiarskych frankov. Vyšetrovanie vo Švajčiarsku trvalo štyri a pol roka.

„Táto práca je na dlhší čas,“ dodáva k tomu Kaliňák. Z pohľadu polície je podľa neho dôležité, že je schopná dobre postaviť obžalobu. „To je najpodstatnejšie a myslím, že k tomu smerovať budeme. Takže potom bude aj dohľad nad tým, akým spôsobom to bude vyzerať na súde,“ hovorí minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho nikde neexistuje recept na 24-hodinové odsudzovanie. Dodal, že polícia vykonala svoju prácu a „budeme v dobe, ktorá nebude dlho trvať, konfrontovaní s výsledkami“.

Policajné prezídium informovalo, že v súvislosti s tunelom Branisko prebieha niekoľko samostatných konaní a v jednotlivých trestných veciach je stav rozdielny. Práce na tuneli sa začali ešte za Mečiarovej vlády a Branisko sa slávnostne otvorilo za vlády Mikuláša Dzurindu. Práce na tuneli sa oproti pôvodnej zmluve predražili vyše 76 dodatkami o 2 miliardy korún. Terajšia vláda preto opäť zvažuje aj PPP projekty, ktoré neumožňujú žiadne dodatky.

Prehľad najväčších káuz

=====

Gorila – Údajný spis Slovenskej informačnej služby hovorí o ovplyvňovaní politikov a vysokých štátnych úradníkov podnikateľskými skupinami. Kauza sa stále vyšetruje. Gorila popisuje udalosti počas druhej Dzurindovej vlády.
Platinové sitká – Správa štátnych hmotných rezerv predala v čase vlády Ivety Radičovej v elektronickej aukcii platinové sitká za zlomok trhovej ceny. Štát mohol zarobiť o 2 milióny eur viac. Majiteľom spoločnosti s víťaznou ponukou bol človek, ktorý kandidoval v roku 2006 za SDKÚ. Šéfka štátnych hmotných rezerv, nominantka SDKÚ, po prevalení škandálu odstúpila z funkcie.

Budova daňového úradu – Daňové riaditeľstvo pod vedením Miroslava Mikulčíka, priateľa ministra Ivana Mikloša, vybralo za sídlo daňových úradov v Košiciach budovu okresného funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku. Po tlaku premiérky Ivety Radičovej Mikulčík odstúpil z funkcie.

Osrblie – Obvineniu z nepriamej korupcie v kauze dostavby biatlonového štadióna čelil exporadca premiérky Radičovej a ďalší dvaja podnikatelia. Pýtali si úplatok 30-tisíc eur.

Financovanie strán – Polícia a prokuratúra riešili viacero podozrení o pochybnom financovaní politických strán Smer, SDKÚ, KDH či HZDS. Ani jeden z prípadov neskončil na súde preukázaním viny konkrétnym osobám. Neraz ich zastavila prokuratúra ešte skôr, ako sa dostali na súd.

Nástenkový tender – Minister výstavby za SNS netransparentne obstaral služby spojené s čerpaním eurofondov.

Predaj emisných kvót – Škandál s predajom emisií prepukol v roku 2008. Štát ich predajom garážovej firme Interblue Group mal prerobiť zhruba 75 miliónov eur.

Tender na elektronické mýto – Prvá Ficova vláda vybrala zo štyroch ponúk na vybudovanie systému elektronického mýta najdrahšiu ponuku. Ak by zvolila najlacnejšiu ponuku, ušetrila by vyše 6 mld. korún.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba