Belousovová: Kosovo zníži bezpečnosť Európy

Relatívna samostatnosť Kosova podľa prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej neprispieva k bezpečnosti v Európe, naopak ju zhoršuje. Ako uviedla, vzniká lokálne ohnisko budúcich sporov na Balkáne, keďže vedľa Kosova už existuje jedno mandátové územie Európskej únie, kde o všetkých administratívnych a právnych aktoch rozhodujú euroúradníci a zástupca EÚ pre Bosnu a Hercegovinu.

26.02.2008 12:11 , aktualizované: 15:17
Anna Belousovová Foto: ,
Anna Belousovová upozorňuje, že vyhlásenie nezávislosti Kosova je garantované len Američanmi ovládanou organizáciou NATO.
debata

„Dnes to neuspokojuje ani politikov v Bosne a Hercegovine a nebude to uspokojovať ani kosovských politikov,“ tvrdí Belousovová.

Vyhlásením samostatnosti Kosova sa problém nevyriešil a vytvára vážny precedens nielen pre Balkán, strednú Európu a ďalšie krajiny Európy a sveta, konštatovala prvá podpredsedníčka SNS. V súvislosti s týmto precedensom sa podľa nej dá očakávať pripojenie Srbskej republiky ako súčasti Bosny a Hercegoviny k Srbsku, požadovanie autonómie 40-percentnej albánskej menšiny v Macedónsku s priamym ohrozením Grécka aj Bulharska.

„Nemožno teda vylúčiť, berúc do úvahy aj vyjadrenia predsedu zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolta Németha a iných vnútromaďarských aj zahraničných maďarských politikov k aktivovaniu maďarských menšín v strednej Európe, že prinajmenšom sa zvýši napätie aj v strednej Európe. To Európa nepotrebuje,“ konštatovala.

Belousovová upozorňuje, že vyhlásenie nezávislosti Kosova je garantované len Američanmi ovládanou organizáciou NATO. Vychádza totiž z Ahtisaariho plánu, ktorý napriek nátlaku USA s podporou Veľkej Británie a Francúzska ako stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a tiež podporou Nemecka schválený nebol. A de jure nebol schválený ani Európskou komisiou, spresňuje.

Mier v Európe, ale aj vo svete sa podľa Belousovovej dá budovať len pri bezpodmienečnom dodržiavaní medzinárodného práva a rešpektovaní územnej celistvosti jednotlivých štátov. Pod tlakom USA boli podľa nej tieto práva porušené a tomuto tlaku ustupujú a nekonajú ani medzinárodné orgány a organizácie vrátane orgánov EÚ. „Tu si dovolím pripomenúť, že práve za účelom riešenia takýchto problémov vznikla v 70. rokoch minulého storočia aj organizácia OBSE. Túto však, zdá sa, zaujíma viac návrh slovenského tlačového zákona, ako spravodlivé riešenie v prípade Kosova a Balkánu,“ poznamenala.

USA podľa Belousovovej viedli k takýmto krokom globálne záujmy. Kosovo a Bosna, kvázi samostatné, predstavujú trvalý problém nie pre USA, ale pre Európu. Američania chcú podľa nej rovnako prezentovať svoj kladný postoj k islamským krajinám oficiálnym vytvorením islamských enkláv v Európe. S výnimkou Afganistanu však islamské krajiny samostatnosť Kosova prijímajú rozpačito, alebo ho odmietli v rámci precedensu. Palestínčania už akcentovali, že chcú vyhlásiť samostatnosť Palestíny na základe precedensu Kosova. A nielen Palestínčania, dodáva prvá podpredsedníčka SNS. USA si tak podľa nej vytvárajú predpolie pre zasahovanie na Blízky a Stredný východ a aj do Ruska

„Zákonite vzniká otázka, chce byť Európa v budúcnosti autonómna v politickom, vojenskom aj ekonomicko-sociálnom rozhodovaní alebo chce byť len príveskom USA? Fakticky bude Európa ich politicko-vojenským vazalom,“ uzatvára Belousovová.

debata chyba