Kosovo neuznali už len štyri krajiny EÚ

Proti nezávislosti Kosova, ktorú uznala už značná časť krajín medzinárodného spoločenstva, sú už len štyri z celkového počtu 27 členských krajín EÚ. Okrem Slovenska je to ešte Španielsko, Rumunsko a Cyprus. Slovenský premiér Robert Fico cez víkend pripustil, že Slovensko Kosovo neuzná možno nikdy.

25.02.2008 08:07
Demonštrácia proti Kosovu v Belehrade Foto:
Ilustračné foto
debata

Podobne neoblomnú pozíciu zastávajú stále aj v Madride, Bukurešti a Nikózii. Tam však v nedeľu zvolili nového prezidenta a situácia by sa mohla teoreticky zmeniť.

Proti nezávislosti Kosova a za to, aby toto územie zostalo integrálnou súčasťou Srbska, sa dlhodobo stavali aj Bulharsko a Grécko, tie už však svoje postoje korigovali a čiastočne sa prispôsobili väčšine členských krajín EÚ. Okrem Slovenska, Grécka, Rumunska a Cypru tak všetci ostatní členovia nezávislosť Kosova buď už oficiálne uznali, alebo aspoň zatiaľ neoficiálne podporili či avizovali zámer ju oficiálne uznať.

Do Srbska v pondelok zavíta ruský vicepremiér a pravdepodobný budúci prezident Dmitrij Medvedev. Rusko je popri Srbsku najhlasnejším odporcom kosovskej samostatnosti a Moskva sa posledné týždne aj v tejto súvislosti vyhráža ďalším zhoršením vzťahov so Západom, dokonca padajú aj slová o vojenskom riešení tejto otázky. Spojené štáty boli naopak medzi prvými krajinami, ktoré nezávislosť Kosova uznali.

debata chyba