V Iráne sa v noci ozvali explózie, podľa NYT útočil Izrael na leteckú základňu. USA o útoku vedeli vopred, zaznelo na G7

Izraelský útok na Irán v piatok skoro ráno podľa denníka The New York Times (NYT) zasiahol leteckú základňu blízko stredoiránskeho mesta Isfahán. Iránske médiá informovali len o explóziách v dôsledku práce protivzdušnej obrany. Rozsah škôd zatiaľ nie je známy. Blízkovýchodné krajiny v niektorých oblastiach dočasne pozastavili prevádzku letísk. Zdroj agentúry Reuters povedal, že Irán bezprostredne nechystá za nočný incident odvetu, keďže sa nepotvrdil jeho zahraničný pôvod.

19.04.2024 05:45 , aktualizované: 15:50
debata (89)
Ako Izrael zostreľoval iránske drony a rakety počas útoku Teheránu
Video

„Zahraničný zdroj incidentu nebol potvrdený. Žiadny útok zvonku sme nezaznamenali a diskusia sa prikláňa skôr k infiltrácii ako k útoku,“ povedal Reuters vysokopostavený iránsky predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Politické vedenie Izraela aj jeho armáda v piatok ráno k veci mlčali. Krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir však zverejnil jednoslovný príspevok na sieti X v hebrejčine, v ktorom uviedol: „Chabé!“ Za svoje vyjadrenie následne čelil kritike. „Nikdy predtým minister nespôsobil takú veľkú škodu bezpečnosti, obrazu a medzinárodnému postaveniu tejto krajiny,“ reagoval izraelský opozičný líder a bývalý premiér Jair Lapid. „Neodpustiteľným jednoslovným príspevkom sa dokázal Ben Gvir vysmiať Izraelu a strápniť ho od Teheránu až po Washington,“ dodal.

Iránski vojaci pochodujú počas výročnej... Foto: TASR/AP, Vahid Salemi
Irán Izrael prehliadka vojenská útok oslavy Raísí Iránski vojaci pochodujú počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne v stredu 17. apríla 2024. Irán v stredu usporiadal výročnú vojenskú prehliadku, na ktorej oslavoval "úspech" svojho víkendového dronového a raketového útoku na Izrael.

Podľa NYT, ktorý sa odvoláva na informácie od dvojice izraelských a trojice iránskych činiteľov, išlo o útok malými dronmi, ktoré možno štartovali z územia Iránu. Ďalšia skupina malých dronov bola podľa iránskych činiteľov zostrelená v oblasti mesta Tabríz na severozápade krajiny.

Ukrajina Čítajte viac Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

Iránske agentúry uviedli, že z oboch miest boli hlásené explózie. Jadrové zariadenia podľa nich zasiahnuté neboli. Že nie sú poškodené, potvrdila podľa Reuters aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Polooficiálna iránska agentúra Fars informovala o troch výbuchoch severozápadne od Isfahánu, neskôr napísala o troch dronoch, ktoré zostrelila protivzdušná obrana. Jeden z vysokopostavených iránskych veliteľov podľa Reuters uviedol, že „hluk“ nad Isfahánom spôsobila protivzdušná obrana, ktorá sa zamerala na „jeden podozrivý objekt“. Neďaleko tohto miesta sa nachádza vojenská základňa.

Žiadne oficiálne správy o škodách zatiaľ nie sú. Iránski predstavitelia tvrdia, že k Iránu neboli vyslané žiadne strely. Televízia Fox News s odvolaním sa na vojenský zdroj oznámila, že išlo o „obmedzený útok“, na ktorom sa nepodieľali Spojené štáty, aj keď o ňom boli vopred informované. Taktiež zdroj agentúry Reuters oboznámený so situáciou povedal, že USA dostali pred útokom upozornenie zo strany Izraela.

Iran, Izrael Čítajte viac Veľká vojna na Blízkom východe? USA možno budú musieť viac krotiť Izrael ako Irán, myslí si expert

Vo väčšine oficiálnych komentárov a správ iránskych médií v súvislosti s incidentmi nepadla o Izraeli zmienka a iránski analytici a experti vo vysielaní štátnej televízie zjavne bagatelizovali rozsah útoku. Jeden z nich povedal, že protivzdušná obrana v Isfaháne zostrelila miniatúrne bezpilotné lietadlá, ktoré vyslali „infiltrátori z územia Iránu“. Iránska armáda uviedla, že incident vyšetruje, keďže sa však zatiaľ nepreukázalo, že išlo o úder zo zahraničia, žiadne odvetné akcie zatiaľ iránske politické vedenie nechystá.

Iránsky prezident Ebrahím Raísí mal popoludní prejav v provincii Semnán a podľa stanice Al-Džazíra nočné incidenty vôbec nespomenul a zameriaval sa prevažne na domáce záležitosti. Hovoril však o víkendovom iránskom útoku na Izrael, ktorý podľa neho krajinu priniesol „autoritu a súdržnosť“, na čom sa podľa neho zhodujú všetky politické frakcie v Iráne.

Americkí predstavitelia potvrdili, že Izrael uskutočnil vojenské operácie proti Iránu, ale tieto operácie neopísali. Uviedli, že Izrael už vo štvrtok varoval Bidenovu administratívu, že útok príde v priebehu nasledujúcich 24 až 48 hodín. Podľa CNN Izraelčania ubezpečili svojich amerických kolegov, že iránske jadrové zariadenia nebudú cieľom, uviedol britský denník The Guardian.

Bezpečnostný analytik o útoku Iránu na Izrael
Video

Irán minulý víkend po prvý raz priamo zaútočil na Izrael, keď naň vyslal vyše 300 rakiet a útočných dronov. Izrael a jeho spojenci takmer všetky strely zlikvidovali, škody vznikli minimálne. Spojené štáty a ďalšie svetové mocnosti potom v uplynulých dňoch Izrael dôrazne nabádali, aby na útok nereagoval, prípadne nanajvýš zdržanlivo tak, aby zabránil ďalšej eskalácii napätia v regióne či vypuknutiu otvoreného konfliktu s jeho dlhoročným nepriateľom.

Iránsky útok bol reakciou na vzdušný úder na iránsky konzulát v Damasku, ktorý je pripisovaný Izraelu a pri ktorom 1. apríla zomrelo 16 ľudí, vrátane siedmich elitných príslušníkov iránskych revolučných gárd.

Po piatkovej správe o izraelskom útoku na Irán zdraželi tradičné aktíva ako zlato, ropa, japonský jen, švajčiarsky frank a americké štátne dlhopisy, oslabili naopak ázijské akcie a bitcoin. Trhy spočiatku reagovali na eskaláciu konfliktu na Blízkom východe prudko, neskôr však niektoré straty vymazali, pretože sa objavilo len málo podrobností o útoku a iránsky predstaviteľ agentúre Reuters povedal, že k žiadnemu raketovému útoku nedošlo.

USA vedeli o izraelskom útoku vopred, zaznelo podľa Tajaniho na G7

Izrael krátko pred dronovým útokom na Irán informoval Spojené štáty. Podľa šéfa talianskej diplomacie Antonia Tajaniho to predstavitelia USA oznámili na stretnutí ministrov zahraničia skupiny vyspelých ekonomík G7 na Capri. Minister zahraničia USA Antony Blinken to odmietol potvrdiť, uviedla agentúra AP.

Spojené štáty dostali „informáciu na poslednú chvíľu“, citoval Tajani americké oznámenie. „USA sa však na útoku nepodieľali. Len dostali informáciu,“ dodal Tajani.

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať, len poviem, že Spojené štáty sa nezapojili do žiadnych útočných operácií,“ povedal Blinken. Cieľom USA a celej skupiny G7 je deeskalácia konfliktu, cituje Blinkena AFP.

Ministri zahraničia G7 vyzývajú na úsilie o zníženie napätia medzi Izraelom a Iránom

Ministri zahraničia skupiny G7 sa budú naďalej usilovať o to, aby zabránili ďalšej eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Iránom, a na to isté vyzvali obe znepriatelené krajiny. Šéfovia diplomacií siedmich priemyselne najvyspelejších štátov sveta to podľa tlačových agentúr uviedli v záverečnom komuniké po skončení trojdňového summitu a po správach o nočnom dronovom útoku Izraela na Irán.

„Vo svetle správ o úderoch z 19. apríla vyzývame všetky strany, aby sa snažili zabrániť ďalšej eskalácii. Skupina G7 sa o to bude naďalej usilovať,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ministri zverejnili po skončení summitu na talianskom ostrovčeku Capri. Ministri tiež upozornili, že vyvodia voči Iránu zodpovednosť za jeho „zlovoľné a destabilizujúce akcie“ na Blízkom východe.

Západní predstavitelia opäť vyzvali na zníženie napätia

Diplomati a ministri viacerých krajín, napríklad Francúzska, Talianska, Británie a Japonska či Ruska, opäť vyzvali na zníženie napätia na Blízkom východe po správach o nočných, zrejme izraelských úderoch na iránskom území a o rannom útoku na pozície protivzdušnej obrany v Sýrii. Opakované izraelské údery mimo územia židovského štátu podľa agentúry AFP odsúdilo ománske ministerstvo zahraničia. K zdržanlivosti nabádala tiež Moskva.

Britský premiér Rishi Sunak podľa agentúry Reuters podotkol, že mu neprislúcha špekulovať o okolnostiach útoku a že „významné vyhrotenie situácie v regióne nie je v ničom záujme“. Jeho minister práce a dôchodkov Mel Stride vyjadril nádej, že „uvoľnenie napätia medzi Izraelom a Iránom je stále možné“, hoci zatiaľ k nočným incidentom nie je známych viac detailov.

„Znižovanie napätia v regióne je na programe dňa v blízkej budúcnosti. Budeme o tom hovoriť so všetkými našimi priateľmi a spojencami,“ povedal novinárom nemecký kancelár Olaf Scholz.

„Všetko, čo môžem povedať, je zopakovať francúzsku pozíciu, teda vyzvať všetkých aktérov na zdržanlivosť a uvoľnenie napätia,“ cituje Reuters námestníka francúzskeho ministerstva zahraničia Jeana-Noëla Barrota. Takmer identické vyhlásenie vydal podľa AFP aj taliansky minister zahraničia Antonio Tajani.

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán „nechce eskaláciu“ napätia v regióne Blízkeho východu, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. „Uskutočnili sa telefonické kontakty medzi vedením Ruska a Iránu; našimi zástupcami a Izraelčanmi. V týchto rozhovoroch sme Izraelčanom jasne povedali, že Irán si neželá eskaláciu,“ povedal Lavrov v rozhovore pre ruské rozhlasové stanice.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyzval všetky strany na zdržanlivosť a dodal, že je zatiaľ príliš skoro, než aby mohol nejakej strane priradiť zodpovednosť za najnovšie dianie. Rusko podľa neho informácie o úderoch skúma.

Predstavitelia Egypta a Japonska uviedli, že „eskalácia násilia“ ich hlboko znepokojuje. „Japonsko bude naďalej vynakladať všetky diplomatické snahy, aby zabránilo ďalšiemu zhoršovaniu situácie,“ cituje stanica Al-Džazíra hovorcu japonskej vlády Jošimasu Hajašiho.

Holandská ministerka zahraničia Hanke Bruinsová Slotová na sieti X oznámila, že jej vláda „situáciu pozorne sleduje“. „V prvom rade je dôležité, aby sme predišli ďalšej eskalácii,“ uviedla ministerka.

Američanom odporučili obmedziť pohyb

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. „V súvislosti so správami, že Izrael uskutočnil odvetný úder na územie Iránu, sa zamestnancom vlády USA a ich rodinným príslušníkom až do odvolania obmedzujú osobné cesty mimo Telavivského obvodu“, Jeruzalema a mesta Beer Ševa, uviedlo veľvyslanectvo v bezpečnostnom odporúčaní zverejnenom na svojej webovej stránke.

Vzhľadom na „zložitú“ bezpečnostnú situáciu, ktorá sa „môže rýchlo meniť“, môže ambasáda ďalej obmedziť alebo zakázať zamestnancom cestovať do niektorých častí Izraela, jeruzalemského Starého mesta a na okupovaný Západný breh, dodala.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #konflikt Iránu a Izraela