Dôchodcom by v Bratislave mala prispievať aj samospráva

Seniori by si nemali hradiť až polovicu nákladov za svoj pobyt v sociálnom zariadení. Aby sa ich platby znížili, pomôcť by im mala samospráva. Zhodli sa na tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer) a bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý v s podporou Smeru) na dnešnom stretnutí.

29.05.2012 11:44
dôchodcovia, penzisti, manželia, prechádzka, jeseň Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa pravidiel platných od marca tohto roku, majú samosprávy povinnosť premietnuť do vlastných záväzných nariadení nové pravidlá platieb za umiestenie seniora v zariadení. Pre bratislavských seniorov, ktorí bývajú v domovoch sociálnych služieb, by to znamenalo platiť priemerné mesačné náklady viac ako 400 eur. Rada seniorov v Bratislave to na stretnutí minulý týždeň označila za neúnosné. Podľa nich to ohrozuje práva starších, sociálne odkázaných občanov.Výška príspevku, ktorú si bude hradiť senior, by mala po novom závisieť od ekonomických nákladov a miery, ktorou bude prispievať štát a samospráva.

 „Budeme zrejme nútení zvyšovať, tak je to v novele nastavené, ale požiadavka nebude 50 percent, ale nižšia v závislosti od toho, ako si to samospráva dokáže usporiadať z vlastných príspevkov, príspevkov štátu a klienta,“ vysvetlil primátor.

Ak klient nebude môcť zaplatiť, do procesu by sa mala podľa primátora zapojiť rodina, deti a môžu sa skúmať aj jeho majetkové pomery. Ak tí nebudú môcť pomôcť, platbu uhradí samospráva. „Teda nikomu nehrozí, že by sa vďaka tomu zákonu dostal zo zariadenia preč, lebo nie je schopný platiť,“ podotkol primátor.

Minister Richter pripustil, že novela, ktorá nadobudla účinnosť v marci, nerieši celý systém súvisiaci so sociálnymi službami. V priebehu prvého polroka budúceho roka by sa preto mala spracovať komplexná novela. Za týmto účelom sa tiež formuje pracovná skupina, ktorú budú tvoriť zástupcovia samosprávy, neverejní poskytovatelia či Jednota dôchodcov Slovenska.
Situácia sa však bude riešiť aj dovtedy.

Na júnovej schôdzi parlamentu by sa mala formou poslaneckého návrhu poslanca Juraja Blanára (Smer-SD) vypustiť podmienka minimálne 50 percentného podielu klienta na úhrade ekonomických nákladov. „V tejto chvíli to pomôže aj samospráve, pretože bude mať slobodný výber rozhodnutia. Bude vedieť zhodnotiť ekonomické potreby a možnosti, ktoré z toho vyplývajú a nastaviť mechanizmus do doby, pokiaľ nebude prijatá komplexná novela,“ dodal minister, ktorý predpokladá, že to poslanci podporia naprieč politickým spektrom.

debata chyba