Maďarskí antifašisti protestujú proti radikálnemu nacionalizmu

Približne stovka ľudí sa zúčastnila v sobotu v centre Budapešti na mierovej demonštrácii, ktorú zorganizoval Maďarský zväz odbojárov a antifašistov (MEASZ) proti radikálnej nacionalistickej strane Jobbik a jej polovojenskej Maďarskej garde. Predseda MEASZ Vilmos Hanti na zhromaždení uviedol, že všetky menšiny musia byť chránené, keď sa objaví hrozba fašizmu.

11.07.2009 18:22
debata

Demonštranti niesli transparenty ako „Žiadny rasizmus“ a „Žiadna garda“ a sformovali ľudskú reťaz v okolí pamätníka II. svetovej vojny v strede Námestia slobody pred sídlom maďarskej televízie. K demonštrácii sa pripojili aj ďalšie občianske organizácie. Prívrženci strany Jobbik by mali protestovať proti zrušeniu Maďarskej gardy v sobotu podvečer.

Budapeštiansky odvolací súd 2. júla rozhodol o zakázaní činnosti Maďarskej gardy a potvrdil tak predchádzajúce rozhodnutie súdu nižšieho stupňa. Garda je „ozbrojeným krídlom“ nacionalistickej strany Hnutie za lepšie Maďarsko – Jobbik. Tá sa usiluje o obnovu „veľkého Maďarska“ a vo voľbách do Európskeho parlamentu získala 14 percent hlasov.

debata chyba