Expert Haring kritizuje video z Očovej: Medveďa autom zatlačili do dediny. Nehorázne

Za absolútne nehorázne a neuveriteľné označil expert na medvede Michal Haring zatláčanie medveďa autom do dediny. Reagoval tak na video z pondelka, ktoré zverejnila obec Očová vo Zvolenskom okrese na sociálnej sieti. Ako ďalej povedal pre agentúru SITA, podľa jeho informácií sa v blízkosti nachádza družstvo, okolo ktorého sa medveď pravdepodobne motal.

10.05.2024 12:58
debata (72)

Auto ho však podľa jeho slov následne „tlačilo“ smerom do dediny. Správanie ľudí, ktorí si podľa jeho slov potrebujú natáčať video medveďa v dedine, ktorého tam autom dotlačili, bolo veľmi nevhodné.

Nepochopiteľné. Autom hnal medveďa medzi rodinnými domami v Očovej
Video

Medveď sa v obci objavil v pondelok v skorých ranných hodinách na ulici Mieru. Samospráva na to upozornila na sociálnej sieti, kde zverejnila aj video s dĺžkou 1,5 minúty. Natočené bolo z auta, ktoré jazdilo za utekajúcim medveďom. Končí sa v momente, keď medveď odbehne z cesty na trávnatú plochu a následne vedľajšiu cestu. „Jeden môj známy, ktorý je z tej oblasti, to bol akoby zrekonštruovať a celé natočiť. Zistil, že blízko je družstvo. Medvede sa môžu priblížiť k družstvu, to je bežné. V družstve majú napríklad kukuričné výpalky alebo siláž, okrem toho na Slovensku majú družstvá ploty ako ementál, teda tam tie zvieratá normálne chodia,“ komentoval Haring.

medvede Čítajte viac Banskobystričania v pozore: Do mesta zavítal medveď. Ďalší na Kysuciach pohrýzol muža

Mladý medveď vo veľkosti vlčiaka sa podľa jeho slov zrejme ponevieral pri družstve, v blízkosti cesty. „Potom ho auto tlačilo smerom do dediny, to je absolútne nehorázne správanie. Ak by to bolo natáčané z opačného smeru, medveď nebeží vystresovaný po ceste smerom do dediny, ale bežal by opačne, do lesa, a už by ho nebolo vidno,“ zhodnotil expert. Ako potvrdil, pri možnom strete s človekom by išlo o nebezpečnú situáciu. „Napriek tomu, že je to malý medveď, má zuby a pazúry, mohol by niekoho zraniť,“ dodal.

Ľuďom pod Tatrami sa naskytol nevšedný pohľad na divú zver priamo v obci. Neboli to ale medvede
Video

Prácu s medveďmi preto odporúča nechať na profesionálnych medvediarov, a nie bežných ľudí. „Takto to presne nemá vyzerať,“ doplnil na margo záberov z pondelka.

Medveď Čítajte viac Bude nás pred medveďmi chrániť umelá inteligencia? Pilotný systém sa už testuje
72 debata chyba
Viac na túto tému: #Očová #medveď hnedý