Havária lietadla v Madride: 153 mŕtvych

Pri leteckom nešťastí na madridskom letisku Barajas zahynulo podľa posledných správ 153 ľudí. Nešťastie prežilo iba 19 ľudí, ale niektorí z nich sú v kritickom stave. Vyplýva to z informácií španielskej ministerky pre miestny rozvoj Magdaleny Álvarezovej i leteckej spoločnosť Spanair, ktorej lietadlo patrí. Okolnosti nešťastia sú stále nejasné

20.08.2008 16:34 , aktualizované: 21.08.2008 07:24
Letecké nešťastie v Madride Foto:
Jeden zo zranených pasažierov lietadla, ktoré zišlo z dráhy a začalo horieť.
debata

Nešťastie sa stalo krátko pred 15.00 h SELČ. Lietadlo MD-82 malo letieť z Madridu do Las Palmas na Gran Canaria, jeden zo španielskych Kanárskych ostrovov. Počas štartu sa vznietil jeden motor. Stroj nedokázal vzlietnuť, prešiel koniec pristávacej dráhy a začal horieť. Na jeho palube bolo podľa materskej spoločnosti SAS 166 cestujúcich a šesť členov posádky.

Álvarezová uviedla, že vyšetrovatelia vylúčili úmyselný čin, podľa nich to bolo nešťastie. Okrem výpovedí svedkov by mala vyšetrovateľom pomôcť analýza záznamu z takzvaných čiernych skriniek, ktoré sa podarilo nájsť medzi troskami.

Štarty z letiska Barajas zastavili, na dráhach okrem tej, z ktorej štartovalo lietadlo Spanairu, však lietadlá pristávajú ďalej, uviedla agentúra EFE. Na mieste zasadá podľa televízie CNN krízový štáb.

Na letisku v Las Palmas, kde sa začali zhromažďovať šokovaní príbuzní cestujúcich, vytvorili krízovú bunku v spolupráci s psychológmi.

"Vyťahujeme zhorené telá. Lietadlo je úplne zničené,“ citovala agentúra Reuters jedného zo záchranárov. Na mieste bolo podľa televízie CNN 22 sanitiek, 11 hasičských vozov, oheň pomáhal hasiť tiež vrtuľník. Na mieste podľa agentúry EFE ošetrili asi 50 zranených, z nich 20 odviezli do madridských nemocníc.

Na miesto nešťastia, odkiaľ stúpal stĺp dymu, prišli aj niekoľkí členovia španielskej vlády a madridský starosta.

V Madride od štvrtka vyhlásili trojdňový smútok. Na pol žrde bude viať aj španielska vlajka na olympijských hrách v Pekingu.

Španielske zdroje tvrdia, že už teraz možno leteckú tragédiu označiť za najväčšiu za uplynulých 20 rokov. V Bilbau prišlo pri leteckom nešťastí 9. februára 1985 o život 148 ľudí.

Lietadlá McDonnell Douglas typu MD-82 začali vyrábať začiatkom 80. rokov a stále ich používa mnoho leteckých spoločností na celom svete. Podľa vyhlásenia Spanair bol zničený stroj vyrobený pred 15 rokmi a začiatkom roka prešiel opravou. Španielske aerolínie ho zakúpili pred deviatimi rokmi od spoločnosti Korean Air.

Po stredajšej nehode vyjadrila Španielom sústrasť väčšina lídrov Európy a Latinskej Ameriky vrátane ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, britskej kráľovnej Alžbety II. či venezuelského lídra Huga Cháveza.

Medzi obeťami nie je žiaden občan Slovenska
Pri leteckom nešťastí v Madride sa podľa predbežných informácií nezranil ani nezahynul žiaden občan Slovenskej republiky. Ako informoval konzul Slovenska v Španielsku Juraj Tomaga, „zatiaľ nemáme informácie, že by sa medzi obeťami alebo zranenými nachádzali aj občania SR. Nedá sa to však vylúčiť, preto sme v kontakte s príslušnými španielskymi úradmi“.

Jeden zo zranených pasažierov lietadla, ktoré...
Na mieste zasahovalo 22 sanitiek a 11...
+8Záchranári ošetrili na letisku 50 zranených, z...
debata chyba