Prípad Hedvigy by ľudí nemal ovplyvniť

Bežní Slováci i približne polmiliónová maďarská menšina budú napriek sporu okolo maďarskej študentky Hedvigy Malinovej aj naďalej pokojne spolunažívať. Zhodli sa na tom sociológovia. Kauza mladej ženy, ktorá si podľa polície vymyslela augustové prepadnutie extrémistami, je vraj skôr záležitosťou politikov a médií. Prípadné zvyšovanie národnostného napätia však úplne nevylúčili.

15.09.2006 10:04
Gábor Gál, Hedviga Malinová Foto:
Gábor Gál, Hedviga Malinová
debata

„Prípad nebude mať dramatický vplyv. Obidve komunity sa len utvrdia v postojoch voči partnerovi,“ povedal sociológ Pavel Haulík z agentúry MVK.

Hoci medzi Slovákmi a Maďarmi podľa sociológa existuje istá miera nedôvery, obe národnosti sú už zvyknuté spolunažívať. „Národnostná otázka nie je na Slovensku takou rozbuškou, akou je povedzme na Balkáne,“ dodal.

Sociologička Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky naopak nárast napätia nevylučuje. „Potenciál ďalšej eskalácie napätia tu je, preto by bolo dobré starostlivo zvážiť každý ďalší krok a vyhlásenie,“ uviedla. Podľa nej sa zástupcovia vlády neprimerane vložili do interpretácie záverov vyšetrovania.

Bežní Slováci a Maďari však budú podľa sociologičky aj naďalej pokojne spolunažívať. „Protimenšinové nálady sú totiž práve v tých oblastiach, kde menšiny nežijú,“ povedala.

Podľa Andreja Findora zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied  by prípad bez pozornosti politikov a médií nevyvolal medzi ľuďmi takmer žiadny ohlas. „Je nebezpečné, ako sa tento prípad prezentuje a aká dôležitosť sa mu prisudzuje,“ povedal Findor. Podľa neho je nesprávne, keď sa tvrdí, že na Slovensku je nacionalizmus a tiež, keď sa o tejto udalosti hovorí ako o konšpirácii, v rámci ktorej chcel niekto uškodiť Slovensku.

Malinová tvrdila, že ju 25. augusta v Nitre zbili a okradli dvaja holohlaví mladíci pre to, že hovorila na ulici po maďarsky. Vyšetrovatelia však dospeli k záveru, že si prepadnutie aj zranenia vymyslela. Študentka napriek tomu stále trvá na tom, že ju naozaj prepadli.

Prípad rozvíril debaty o náraste extrémizmu na Slovensku. Práve politici v Maďarsku, ako aj zástupcovia opozičnej SMK v tejto súvislosti hovorili o spojitosti násilia s účasťou Slovenskej národnej strany vo vláde premiéra Roberta Fica. Podľa slovenského premiéra však výsledok vyšetrovania preukázal, že jeho kabinet čelil neoprávneným obvineniam.

debata chyba