Svätopluk, na hrad! Ale či na správny

Súsošie na bratislavskom Námestí SNP posmešne prezývajú rozhádaná rodina. Štefánikovej soche na dunajskom nábreží zazlievajú, že má oblečené "montérky". Na Dunajskej ulici zase podobizni Júliusa Satinského vyčítajú, že prstom ukazuje na logo súkromnej firmy. Sochy známych osobností majú vždy svojich odporcov. Iné to nebude ani v prípade Svätoplukovej sochy, ktorú si premiér Robert Fico želá postaviť v areáli Bratislavského hradu.

07.08.2009 11:16
Svätopluk
Portrét kráľa Svätopluka
debata

Premiér zatiaľ neodkázal, kedy a kde presne socha bude stáť ani ako presne bude vyzerať. V stredu počas prehliadky rekonštrukcie Hradu neprezradil ani to, či sochu postavia ešte počas tohto volebného obdobia. Odborná verejnosť sa však už teraz obáva, aby nepoškodila prirodzenú dominanciu Hradu. Iní zase nechápu, prečo by Svätoplukova socha mala stáť práve v areáli Bratislavského hradu, a za vhodnejší považujú Hrad Devín.

„Fakt je, že na Bratislavskom hrade bolo dosť veľké sídlo, ale nebolo také veľké, že by odtiaľ niekto ovládal aj Moravu. Preto sa mi nezdá pravdepodobné, že by bol Svätopluk ostal v Bratislave, ktorá je vzdialená od týchto moravských centier 80–90 kilometrov,“ vyjadrila sa historička a archeologička Tatiana Štefanovičová.

„Ak takáto významná historická postava existovala, tak určite patrí niekde do tohto prostredia,“ myslí si však premiér. Ako dôvod uviedol aj vykopávky z obdobia Veľkomoravskej ríše, ktoré našli na bratislavskom hradisku. Viacero artefaktov z čias Slovanov objavili archeológovia počas vlaňajšieho výskumu v podhradí v takzvanej Vydrici. Okrem vrstiev osídlenia pod Hradom našli aj veľa predmetov domácej potreby, keramiky či rôznych zbraní.

Hlavné mesto Slovenska má galibu so sochami dlhodobo. V poslednom čase sa najviac kritiky znieslo na novú sochu Štefánika, ktorú umiestnili v novej štvrti Eurovea. Kritici žiadali pre sochu iné miesto, iné ošatenie, mnohým tiež prekážalo, že je v súsoší s levom, ktorý je navyše nad ním. Súsošie je pritom takmer vernou napodobeninou originálu, ktorý stál na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra.

O tom, že sochy sú prostriedkom politického boja, svedčí aj depozitár Galérie mesta Bratislavy, ktorý skrýva množstvo sôch komunistických pohlavárov, ktoré z ulíc hlavného mesta zmizli po roku 1989. Sochy sa však odstraňovali aj dávnejšie. Spomínanému originálnemu súsošiu Štefánika s levom padla v roku 1921 za obeť predchádzajúca socha Márie Terézie. Lev z nábrežia zmizol za slovenského štátu, Štefánik až za komunizmu.

Legenda o troch prútoch

Kráľ Svätopluk na konci života k sebe povolal svojich troch synov. Každého z nich požiadal, aby rozlomil tri zviazané prúty. Ani jednému sa to nepodarilo, hoci sa snažili zo všetkých síl. Potom Svätopluk prúty rozviazal a každému synovi podal jeden. Teraz ich rozlomili ľahko. „Keď budete držať pohromade, budete nezlomiteľní, ako tie prúty,“ povedal. Po jeho smrti sa však synovia rozvadili a oslabená ríša sa rozpadla.

Svätopluk, prúty a synovia na bankovke

Počas Slovenského štátu (1930 – 1945) bol legendárny motív o sile, ktorá sa skrýva v jednote, zobrazený na bankovke s hodnotou 1 000 korún. Bola to najvyššia bankovka.

Poštová známka

Jedna z viacerých známok so Svätoplukom. Táto vyšla pri príležitosti 1100. výročia úmrtia, autor výtvarného návrhu je národný umelec akad. sochár Tibor Bartfay.

debata chyba