Garážová firma žije, bude chcieť nové emisie

Štát doteraz nezachránil milióny eur, ktoré sa majú vypariť v neznámej spoločnosti Interblue Group. Kšeftovanie s emisiami ožilo v utorok, keď sa objavil údajný majiteľ firmy. Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jozefa Medveďa (nominanta Smeru) mu nezabuchlo dvere, hoci emisnú zmluvu už pred týždňom označilo za neplatnú.

09.03.2010 10:21 , aktualizované: 18:59
Interblue Group, Milan Ružička Foto:
Milan Ružička, údajný majiteľ Interblue Group.
debata

Ide o zmluvu, ktorá už štát pripravila o 66 miliónov eur. Ak by obchod pokračoval, Slovensko by na lacnom odpredaji emisií prišlo o ďalšie milióny. Zinkasovať ich môžu traja neznámi ľudia, ktorí sa v utorok v Bratislave označili za predstaviteľov Interblue Group Europe. Považujú sa za pokračovateľov americkej garážovej firmy Interblue Group, ktorá emisný biznis dohodla s bývalým ministrom Jánom Chrbetom (SNS).

Lukratívnou zmluvou sa v utorok oháňal asi 35-ročný Milan Růžička, ktorý sa novinárom po česky predstavil ako nový majiteľ Interblue Group Europe so sídlom vo švajčiarskom Zugu. „Beriem to ako súkromnú investíciu,“ zdôvodnil. Nič viac o sebe nepovedal. Neukázal ani doklady, že je skutočným vlastníkom spoločnosti.

Růžička spolu s údajným novým projektovým manažérom firmy Františkom Jakoubkom a novou štatutárnou zástupkyňou Natalie Goff iba vyhlásili, že emisnú zmluvu považujú za platnú. „Spoločnosť si svoje záväzky zo zmluvy plne uvedomuje a je pripravená ich plniť,“ vyhlásil Jakoubek. Či doplatia 15 miliónov eur za získané emisie, neprezradili.

Pochybní predstavitelia firmy v utorok uspeli na ministerstve. Hovorkyňa rezortu Jana Kaplanová potvrdila, že s nimi rokovali. „Uskutočnilo sa stretnutie na úrovni právnych zástupcov,“ uviedla. K čomu dospeli, Kaplanová nepovedala. Prezradiť to má v najbližších dňoch minister Medveď, ktorý ešte potrebuje záležitosť prebrať s ministerským právnikom.

Premiér Robert Fico (Smer) a minister Medveď pritom minulý týždeň považovali emisnú kauzu za definitívne uzavretú. „Dvadsiateho februára som rozhodol, že považujem zmluvu za skončenú a celú kauzu za skončenú,“ tvrdil Medveď.

Interblue Group od Slovenska získalo 15 miliónov ton emisií. Podľa polície nevýhodný obchod obral štát o 66 miliónov eur. Chrbet totiž vybavil cenu 5,05 eura za tonu, pričom ostatné štáty dokázali vyjednať dvojnásobok. Za očividne nevýhodnú zmluvu doteraz nebol nik obvinený. Policajné vyšetrovanie zatiaľ neprinieslo nijaký výsledok.

Podľa zmluvy má Interblue nárok aj na ďalších 35 miliónov ton slovenských emisií. Medveď pred pár dňami hovoril, že k týmto emisiám sa už Interblue nedostane. Jeho úradníci ho pritom v materiáli pre vládu upozorňovali, že zmluva je nevypovedateľná bez súhlasu Interblue Group. Medveď však materiál nekomentoval. Rezort ho z webu vlády stiahol.

Ministerskí úradníci v ňom dokonca napísali, že Chrbetova cena bola príliš nízka. Keď obchod pred dvoma rokmi uzatváral, za emisie vraj mohol pýtať oveľa viac. Premiér Fico v minulosti viackrát spochybňoval nevýhodnosť obchodu tým, že cena sa nedá s ničím porovnať. V tom čase podľa neho žiaden štát emisné kvóty nepredával.

Predseda vlády Fico vlani v lete zobral národniarom rezort životného prostredia, pretože si nevedeli poradiť s viacerými kauzami. Medzi ne zahrnul aj emisnú kauzu.

Projektový manažér Interblue Group František...
Údajný projektový manažér Interblue Group...
+5Projektový manažér Interblue Group František...
debata chyba