Fico zoťal Slotovi ďalšiu hlavu

Ministri SNS sa vo vláde Roberta Fica neosvedčili. Premiér požiadal ministra výstavby Igora Štefanova, aby uvoľnil kreslo. Ide už o piateho člena kabinetu za SNS, ktorý musí odísť.

09.03.2010 18:05 , aktualizované: 20:08
Fico, Štefanov Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom výstavby Igorom Štefanovom.
debata

Štefanov musí odísť po výsledkoch previerky Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorá dokázala, že v nástenkovom tendri zmizlo okolo štyroch miliónov eur. „Požiadal som ministra, aby podal demisiu,“ uviedol Fico. Rezort by mal podľa neho prevziať minister školstva za SNS Ján Mikolaj, ktorý bude do parlamentných volieb riadiť dve ministerstvá.

Diskutujte: Poškodia SNS kauzy Slotových ministrov?

Mikolaj, Štefanov ani predseda SNS Ján Slota v utorok nedvíhali telefón. „SNS sa k aktuálnej politickej situácii vyjadrí v stredu,“ povedal hovorca strany Peter Paluš. Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová sa ešte pred premiérovým vystúpením ministra zastávala. „Pánu ministrovi sa určite úradne podarí vymôcť necelý milión korún, ktorý sa nemal preplatiť. Ale nešlo o žiadne zlyhanie,“ konštatovala.

Podľa najnovších zistení NKÚ, ministerstvo zle použilo milión korún (32-tisíc eur) z celkovej sumy 13 miliónov eur. Na viac ako tri milióny eur však chýbajú Štefanovovi papiere a nie je jasné, na čo ich použil.

SNS podľa koaličnej zmluvy patrili tri ministerstvá. Po škandáloch s eurofondmi a emisiami Fico vzal Slotovi ministerstvo životného prostredia. Celkovo počas volebného obdobia museli z vlády odísť, spolu so Štefanovom, piati Slotovi ľudia.

Štefanov odchádza až teraz, hoci už vlani bolo známe, že nesie zodpovednosť za zmluvy k nástenkovému tendru, na ktorom zarobili firmy Zamedia a Avocat blízke Slotovi. „Ide o Ficov marketingový ťah. Čakal doteraz, aby si to voliči SNS zapamätali,“ konštatoval analytik Ján Baránek. Podľa neho Smer dlhodobo odkrajuje z voličskej základne národniarov. Podľa najnovšieho prieskumu MVK je SNS na hranici zvoliteľnosti.

Vo funkcii bol Štefanov od apríla minulého roka, keď vymenil Mariana Janušeka. Ten prišiel rovnako o funkciu pre sporný tender.

Štefanova žiadala odvolať aj opozícia. „Bol za túto kauzu od začiatku zodpovedný ako jeden z hlavných aktérov,“ povedal šéf KDH Ján Figeľ. Podľa neho Fico v kauze dlho vyčkával. Európska komisia totiž už v októbri minulého roka rozhodla, že Slovensku nezaplatí ani euro zo zákazky za 13 miliónov eur.

Premiér Robert Fico o kauze:

Apríl 2009
„Ak tak neurobí najneskôr v priebehu utorka 14. apríla tohto roka, predseda vlády sám podá prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na jeho odvolanie z postu člena vlády.“
(Takto cez svojho hovorcu odkázal Mariánovi Janušekovi, aby podal demisiu.)

September 2009
„Európska komisia uzná podstatnú časť nákladov, ktoré boli vynaložené v nástenkovom tendri.“

Október 2009
„Musíme preskúmať, či peniaze zo štátneho rozpočtu boli použité účelne. Ak neboli použité účelne, tak bude z toho vyvodená personálna zodpovednosť.“
(Pred kontrolou NKÚ na ministerstve.)

Marec 2010
„Toto ministerstvo sa stabilizovalo a podáva tie výkony, ktoré sa od neho očakávajú.“
(Po svojom kontrolnom dni na ministerstve výstavby.)

debata chyba