Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

Minister investícií Richard Raši (Hlas) počíta s tým, že je kandidátom na post predsedu Národnej rady. Koalícia sa podľa neho vráti k tejto téme po eurovoľbách. Predseda KDH Milan Majerský predpokladá, že hnutie by Rašiho podporilo. Uviedli to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

20.04.2024 13:07 , aktualizované: 15:06
debata (42)
Politológ Lenč: Pre stranu Hlas by bolo lepšie, ak by bola líderkou žena
Video

V súvislosti s postojom predsedu SNS Andreja Danka Raši podotkol, že treba ctiť koaličnú zmluvu. „Myslím si, že nejde o nomináciu mňa ako osoby, nemá so mnou problém, ale áno, problémom je, že by na tejto pozícii videl seba,“ skonštatoval s tým, že koaličná zmluva sa otvárať nebude. Dodal, že ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) by bola dobrou líderkou strany, rovnako ako ostatní členovia predsedníctva. Prioritou podľa neho je, aby si vedenie vybralo jedného kandidáta a vyhlo sa vnútrostraníckym sporom.

Voľba predsedu strany Hlas sa musí uskutočniť pred inauguráciou zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (Hlas). Ten je predsedom strany od jej vzniku. Na prelome mája a júna tohto roku sa uskutoční snem Hlasu, kde si jeho členovia zvolia nového predsedu, uviedol v rovnakej relácii Raši.

„Žiadne meno zatiaľ nepadlo, nepadlo ani meno ministerky hospodárstva Denisy Sakovej. Dohoda je, že to bude niekto z podpredsedov strany alebo generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok. Druhá dohoda je, že sa chceme vyhnúť vnútrostraníckym primárkam alebo bojom. Chceli by sme to urobiť tak, že sa vedenie strany a predsedníctvo dohodne na jednom kandidátovi a tento kandidát bude predstavený snemu ako spoločné rozhodnutie,“ povedal Raši.

Predseda KDK Milan Majerský predpokladá, že jeho poslanci zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Rašiho do funkcie predsedu parlamentu. Uviedol to v relácii RTVS s tým, že to Raši nemá brať ako „bianko šek“. Rašiho do tejto funkcie nominovala jeho strana Hlas.

Majerský však zároveň tvrdí, že by nepodporili „akéhokoľvek nominanta“. Kresťanskí demokrati hlasovali aj za zvolenie Pellegriniho do tejto funkcie.

Fico, Danko, Pellegrini Čítajte viac Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Raši podporu Danka nemá: Hlas čaká test

KDH neuzavrelo žiadnu zmluvu či dohodu o spolupráci s koalíciou. Odpovedal Majerský na otázku, či kresťanskí demokrati pomôžu vládnej koalícii presadiť niektoré ústavné zákony. Tvrdí, že budú presadzovať program, ktorý predostreli voličom pred parlamentnými voľbami, všetko ostatné sú podľa neho špekulácie.

„Často sú koaliční poslanci pomotaní a nemajú jasno v kultúrno-etických otázkach, ako by hlasovali,“ povedal. Súčasne položil otázku, či by hnutie Progresívne Slovensko v prípade predloženia zmien vládnou koalíciou o tom, že by páry rovnakého pohlavia mohli uzatvárať manželské zväzky nezahlasovalo za ich prijatie.

K Majerskému sa od vládnych predstaviteľov dostali informácie, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas) bude možno odvolaná z funkcie vládou, ak ju neodvolá parlament. Malo by sa tak stať po voľbách do Európskeho parlamentu. Fragmentom toho, že sa vláda nemôže úplne spoľahnúť na ministerku Dolinkovú je podľa predsedu kresťanských demokratov aj to, že výstavba novej vojenskej nemocnice v Prešove prešla pod rezort obrany. „Dôležité je, že v mnohých prípadoch zlyhala, plán obnovy nám mešká,“ dodal. Raši tvrdí, že Dolinkovú v pozícii ministerky zdravotníctva podporujú a jej odvolanie sa nechystá.

Marian Repa aktual Čítajte viac Taraba sa dohodol s KDH na odstrele medveďov. Zvyšku opozície uštedril lekciu z politického marketingu

Obaja diskutujúci sa zároveň zhodli na tom, že nová nemocnica v Prešove je dobrou správou pre pacienta. Podľa Rašiho bude mať strategický význam a zároveň zvýši úroveň v regióne. Majerského vyrušuje, že projekt bude riešený v utajenom režime. Podotkol, že hnutie má voči ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD) viaceré výhrady. Raši deklaroval, že strana ministerku podporuje. Vyvrátil, že by sa diskutovalo o jej odvolaní.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #koalícia #Hlas #Peter Pellegrini #predseda parlamentu #Milan Majerský