Dvaja zranení z Pohody sú v umelom spánku, dievča v Martine sa prebralo

Zdravotný stav dvoch ťažko zranených pri sobotňajšom zrútení stanu na festivale Pohoda v Trenčíne je naďalej vážny a obaja zostávajú v umelom spánku. Potvrdili to zástupcovia žilinskej a martinskej nemocnice, v ktorých pacienti ležia. Nešťastie si vyžiadalo jednu obeť a desiatky zranených.

20.07.2009 16:28 , aktualizované: 17:17
Bažant Pohoda 2009 - búrka - nehoda Foto:
Záchranári nakladajú jedného zo zranených na festivale Bažant Pohoda do sanitky.
debata

Ďalšia pacientka hospitalizovaná v Martine s vážnymi poraneniami hlavy je podľa lekárov v stabilizovanom stave a komunikuje s okolím. Z trenčianskej nemocnice previezli medzičasom do Žiliny s poranením hlavy tiež 20-ročného muža. Aj jeho zdravotný stav označili zdravotníci po operácii za stabilizovaný.

„Ten stav sa oproti nedele nezmenil a zostáva naďalej veľmi vážny. Pacient je naďalej v umelom spánku,“ povedala Daniela Bekeová, riaditeľka nemocnice v Žiline, v ktorej cez víkend prijali 25-ročného muža s poranenou lebkou. Muž utrpel i devastačné poranenie ľavého oka, ktoré sa žilinskí lekári podľa Bekeovej usilujú ešte zachrániť. Riaditeľka uviedla, že zákrok u ďalšieho hospitalizovaného účastníka festivalu sa obišiel bez komplikácií. Mladík vraj zvláda i komunikáciu s nemocničným personálom.

DISKUSIA: Pôjdete o rok na Pohodu?

„Obidve pacientky sú po neurochirurgickom výkone na mozgu. Jedna z nich je pri vedomí, komunikuje. Ešte sa jej dokončujú nejaké vyšetrenia. Tá druhá je ešte v umelom spánku,“ poznamenala prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny v martinskej nemocnici Beáta Sániová. O ďalšom vývoji zdravotného stavu dvoch 19-ročných žien špekulovať nechcela.

Po nešťastí na festivale bolo v opatere lekárov vo viacerých slovenských nemociach približne 40 ľudí. Utrpeli najmä zranenia hlavy, krku, hrudníka a chrbtice. Lekári ambulantne ošetrili takmer šesť desiatok ľudí.

Tragédia sa stala v sobotu popoludní počas búrky po tom, čo silný vietor nadvihol veľkorozmerný stan a jeho konštrukcia dopadla na účastníkov festivalu. V tom čase sa v stane nachádzali stovky ľudí. Obeťou tragédie sa stal 29-ročný muž z Piešťan. Organizátori najväčšieho slovenského letného festivalu Pohoda podujatie predčasne ukončili a ľudí evakuovali. Pred nešťastím naň podľa organizátorov prišlo viac než 30 000 ľudí.

Polícia začala v prípade trestné stíhanie, zatiaľ však konkrétnu osobu neobvinila. Šéf festivalu Michal Kaščák už skôr odmietol, že by organizátori podcenili bezpečnostné riziká. Podľa hovorcu Pohody Mária Gešvantnera zatiaľ nie je známe stanovisko firmy, ktorá zborený stan stavala. „Sme veľmi zvedaví na ich vysvetlenie,“ poznamenal. Internetový portál Sme.sk upozornil, že zástupca nemeckej spoločnosti si dnes prezrel miesto tragédie, vyjadrenie však odmietol poskytnúť.

Organizátori Pohody prostredníctvom svojej internetovej stránky vyjadrili sústrasť pozostalým obete, s ktorými sa podľa Gešvantnera usilujú naďalej spojiť. Hovorca zatiaľ nevedel jednoznačne povedať, či príbuzných odškodnia. „Je to predčasná otázka, ale nie je zbytočná,“ dodal.

Osud festivalu v budúcich rokoch zostáva nejasný. „Je to zložité. Raz si myslíme, že festival áno, potom zasa nie. Ale veľmi o tom nerozmýšľame, je to strašne čerstvé a tá rana je hlboká,“ uviedol Gešvantner..

Záchranári mali plné ruky práce.
Festival Pohoda predčasne skončil.
+22Spadnutý stan zranil desiatky ľudí. Záchranári...
debata chyba