Američania sa stiahli z irackých miest. Explózie v uliciach zabíjajú ďalej

Najmenej tridsať ľudí zahynulo a ďalších 45 bolo zranených pri explózii nálože ukrytej v automobile v severoirackom meste Kirkúk. Útok bol spáchaný v deň, keď sa americké jednotky stiahli z irackých miest a prenechali ich ochranu irackým silám.

30.06.2009 19:21
Irak, bombový útok Foto: ,
Plačúce iracké ženy, ktoré stratili pri výbuchu nálože svojich najbližších.
debata

Kirkúk, ležiaci na sever od Iraku v oblasti bohatej na ropu, pôvodne obývali predovšetkým Kurdi, ale za režimu Saddáma Husajna do tohto regiónu vysťahovali tisícky Arabov. Miestni predstavitelia sa obávajú, že utorkový masaker môže vyhrotiť vzťahy medzi Kurdmi, Arabmi a ďalšími skupinami obyvateľov.

Američania, ktorí zvrhli vládu Saddáma Husajna, formálne k utorku odovzdali Iračanom zhruba 150 základní, teraz sa budú americké oddiely nachádzať mimo irackých miest. I odtiaľ majú byť stiahnutí najneskôr do 31. decembra 2011. V mestách vraj však budú ďalej pôsobiť americkí vojenskí inštruktori a tiež poradcovia. V Iraku je stále 131-tisíc Američanov.

Americká a iracká vláda vydali niekoľko miliárd dolárov na výcvik irackých bezpečnostných síl. Podľa amerických inštruktorov je armáda na ochranu krajiny pripravená dobre, čo sa však vraj nedá povedať o polícii.

Z centra Bagdadu poslední Američania odišli už v pondelok večer. Stiahli sa na dve veľké základne v blízkosti bagdadského medzinárodného letiska.

Premiér Núrí Málikí v prejave, ktorý odvysielala televízia, povedal, že tento deň považuje za dôvod na národnú oslavu. Prezident Džalál Talabání Američanom poďakoval za to, že zvrhli diktátora.

debata chyba