Iračania privítali Bidena so zapálenými americkými vlajkami

Proti návšteve amerického viceprezidenta Joea Bidena v Iraku protestovali v Bagdade stúpenci radikálneho šiitskeho duchovného Muktadu Sadra. Účastníci protestného pochodu pálili americké vlajky a skandovali protiamerické heslá.

03.07.2009 19:40
Irak, Bagdad, protest Foto:
Iračania v juhoirackej Karbale protestujú proti návšteve amerického viceprezidenta Bidena v ich krajine.
debata

Na protiamerickú demonštráciu sa v bagdadskej štvrti Sadr City po piatkových modlitbách zišli stovky až tisíce ľudí. Menšie protestné akcie sa konali aj v juhoirackej Karbale.

Biden bol jedným z autorov plánu z roku 2006, podľa ktorého mal byť Irak rozdelený na sunnitské, šiitske a kurdské samosprávne oblasti. Tento plán vzbudil v Iraku veľký odpor a Spojené štáty od neho postupne upustili. „Biden sem prišiel, aby rozdelil Irak podľa svojho plánu,“ napísal Muktada Sadr v odkaze veriacim, ktorý imám prečítal v jednej z mešít.

Biden do Iraku prišiel v týždni, keď sa americkí vojaci stiahli z irackých miest. Úplné stiahnutie jednotiek Spojených štátov z Iraku je v americko-irackej bezpečnostnej zmluvy stanovené na koniec roku 2011. Zástupcovia irackých sunnitov, šiitov a Kurdov sú pod tlakom, aby vyriešili svoje spory ohľadom rozdelenia moci i využívania zásob ropy. Jedným z cieľov Bidenovej súčasnej cesty je podporenie snáh o uzmierenie týchto troch skupín.

Joe Biden je vo funkcii viceprezidenta na návšteve Iraku prvýkrát. Počas nej sa stretne okrem iných s prezidentom Džalálom Talabáním alebo premiérom Núrím Málikím.

debata chyba