Islandský popol ruší lety po celom kontinente, ohrozený je aj prílet Obamu

Popol, ktorý vychrlila pri svojej erupcii islandská sopka, vážne narušuje leteckú dopravu po celej Európe a tým pádom aj lety na iné kontinenty. Podľa aktuálnych informácií budú minimálne do piatka uzavreté veľké parížske letiská Charla de Gaula a Orly, od polnoci nebude fungovať helsinské letisko a lety nebude vybavovať ani medzinárodné letisko v Bruseli.

15.04.2010 22:58
debata

Na nebezpečný sopečný popol, ktorý sa šíri starým kontinentom, zareagovala aj francúzska letecká spoločnosť Air France. Tá zrušila všetky lety do odvolania. Pasažieri mali smolu aj v Španielsku, kde vo štvrtok večer zrušili takmer 500 letov.

Problémy hlási dokonca už aj Poľsko, kde sa v sobotu a v nedeľu uskutoční posledná rozlúčka s posádkou sobotňajšieho tragického letu poľského vládneho špeciálu. Nepriaznivé podmienky tak ohrozujú príchod desiatok svetových lídrov, okrem iných aj amerického prezidenta Baracka Obamu.

Európska únia v reakcii na mimoriadny stav ústami eurokomisára pre dopravu Siima Kallasa upozornila, že cestujúci na letiskách majú nárok na občerstvenie a prípadne aj na ubytovanie. Ak sa situácia nezlepší a nebudú môcť odletieť, majú pasažieri právo na vrátenie peňazí, uviedol Kallas.

Ten zároveň letecké spoločnosti upozornil na povinnosť oznámiť cestujúcim zrušenie letov a nové časy odletov. Na kompenzácie však právo nemajú, keďže zrušenie letov nie je spôsobené chybou prepravcu, dodal.

debata chyba