K envirofondu sa už nedostanú súkromné osoby

Ministerstvo životného prostredia pod vedením Jána Chrbeta (SNS) už neplánuje vyplácať sporné dotácie z Environmentálneho fondu súkromným osobám, pre ktoré prišiel o post Chrbetov predchodca Jaroslav Izák. Od budúceho roka budú môcť získať štátnu podporu napríklad len obce, informoval hovorca ministerstva Peter Višváder.

10.09.2008 17:21
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Peniaze z verejných zdrojov mali za Izákovho pôsobenia dostať napríklad poslanec SNS Jozef Ďuračka či riaditeľ štátnych lesov Jozef Minďáš.

Environmentálny fond podporuje stavby vodovodov či kanalizácií v obciach. O peniaze z fondu však môžu v súčasnosti žiadať aj súkromné osoby, určené sú napríklad na nákup slnečných kolektorov pre rodinné domy. Celkovo by mal fond v tomto roku rozdeliť na dotáciách asi 1,2 miliardy korún (40 miliónov eur).

„Peniaze na vybudovanie slnečných kolektorov by mali dostávať menšie obce, materské školy, domovy dôchodcov, obecné úrady a základné školy, aby šetrili zdroje obecných rozpočtov,“ zhrnul ministrov postoj Višváder.

Chrbet však zaviedol obmedzenia aj pre samosprávy, v budúcom roku fond podľa Višvádera nebude podporovať projekty v obciach s viac ako 2000 obyvateľmi. Tieto sídla totiž majú výrazne širšie možnosti získať zdroje na svoj rozvoj z fondov Európskej únie.

Za prideľovanie štátnych dotácií niektorým súkromným osobám prišiel v lete o kreslo ministra Izák. Jeho odvolanie požadoval premiér Robert Fico. Odsúdil najmä dotáciu pre svokru vedúcej služobného úradu ministerstva. Tá podobne ako Ďuračka a Minďáš vyhlásila, že jej rodina sa dotácie vzdá.

debata chyba