EÚ chce Líbyi pomôcť zreformovať bezpečnostné sily

Európska únia ponúkla líbyjským povstalcom pomoc pri reformovaní jej bezpečnostných síl. Vo štvrtok o tom informovala ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová. EÚ je tiež pripravená poskytnúť Dočasnej národnej rade ekonomickú podporu a poradenstvo pri príprave volieb. Za najdôležitejšiu v súčasnej dobe však Ashtonová považuje humanitárnu pomoc, ktorú označila za momentálnu prioritu.

01.09.2011 15:24
Líbya Foto:
Civilisti v Líbyi oslavujú pád režimu diktátora Kaddáfího.
debata (4)

Po 42 rokoch diktatúry je podľa Ashtonovej nevyhnutná reforma bezpečnostných síl, čo novej vláde pomôže zbaviť krajinu množstva zbraní, ktoré sa nachádzajú v rukách jej občanov. „Je to dlhodobá úloha, pretože treba vytvoriť silnú políciu fungujúcu v demokratickom štáte,“ povedala. S reformou polície a armády chce Líbyi pomôcť aj Severoatlantická aliancia.

Ashtonová už v tejto súvislosti hovorila s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom, pričom sa dohodli, že činnosť budú koordinovať. Ashtonová však zdôraznila, že rozhodnutie je v rukách OSN.

Paríž uvoľní 1,5 miliardy eur z Kaddáfího účtov

Francúzsko uvoľní pre líbyjskú povstaleckú vládu 1,5 miliardy eur zo zmrazených účtov Muammara Kaddáfího. In­formoval o tom minister zahraničia Alain Juppé. Francúzsko požiadalo o uvoľnenie financií Sankčný výbor OSN, ktorý so žiadosťou súhlasil. „Francúzsko dostalo súhlas na odblokovanie 1,5 miliardy eur, aby sa mohla začať rekonštrukcia,“ povedal Juppé pred začiatkom medzinárodnej konferencie v Paríži o pomoci pre Líbyu.

Situácia v Líbyi sa už podľa Juppého dostatočne stabilizovala, takže nastal čas na obnovu krajiny. Kaddáfí mal vo francúzskych bankách uložených približne 7,5 miliardy eur. Američania už uvoľnili zablokované účty, Nemci, Francúzi a Briti na tom pracujú.

4 debata chyba