Trnavská arcidiecéza dostávala tisíce, aj od Vatikánu

Nitky v kauze nejasného financovania trnavskej arcidiecézy siahajú aj do Vatikánu. Práve tam odvolaný arcibiskup Róbert Bezák riešil problém s peniazmi, pri ktorých nevedel zistiť pôvod. Televízia TA3 má k dispozícii list štátneho sekretára Tarcisia Bertone, ktorým Bezákovi odpovedal na otázky o pôvode peňazí.

19.12.2012 08:32
Ján Sokol Foto:
Bývalý trnavský arcibiskup Ján Sokol si nechal z Vatikánu poslať 339-tisíc dolárov.
debata (69)

V liste sa spomínajú dva finančné transfery, jeden z roku 2009, keď na účet trnavskej arcidiecézy prišlo zhruba 339-tisíc dolárov a druhý z roku 2008 sa týka prevodu 1,6 milióna dolárov. Okrem nich sa sekretár vyjadruje k dvom šekom na 1,2 milióna a 290-tisíc dolárov.

Bertone Bezákovi odpovedá, že suma 339-tisíc dolárov bola prevedená z účtu Vatikánskej banky na účet arcidiecézy 15. januára 2009 za účelom kúpy pozemku. K prevodu došlo na základe žiadosti bývalého trnavského arcibiskupa Jána Sokola. Ďalšia suma 1,6 milióna dolárov z 15. februára 2008 pochádza zo slovenskej banky, ktorá ju previedla na účet trnavskej arcidiecézy. Pôvod týchto peňazí Bertone nepoznal a odporučil, aby sa Bezák obrátil na Sokola.

Na priložených šekoch (z 19. októbra 2009 a 19. júla 2010) je podľa listu hlavička firmy Wells fargo Advisors. Firma pôsobí v USA a zaoberá sa finančnými investíciami. Preto možno podľa listu predpokladať, že peňažné sumy uvedené na šekoch pochádzajú z predchádzajúcich investícií. V tomto prípade Bertoni tvrdí, že je najlepšie pýtať sa bratislavského arcibiskupstva.

Kauza prepukla po tom, ako odvolaný Bezák prehovoril, že na trnavskú arcidiecézu prichádzali šeky na vysoké sumy v dolároch, pričom o pôvode týchto peňazí nemal ani tušenia. Aj keď tieto peniaze prevzal, Bezák tvrdí, že nevedel odkiaľ prišli. Na otázky, ktoré sa týkajú financovania cirkvi, už reagovali katolícki biskupi. „Chceme vás uistiť, že plne rešpektujeme zákony, a preto dbáme o riadne spravovanie majetkov cirkvi. Stále sme boli a v prípade potreby sme ochotní poskytnúť kompetentným orgánom súčinnosť pri objasnení hospodárenia ktorejkoľvek cirkevnej právnickej osoby,“ uviedli v stanovisku.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba