Podvod Drukos mi zožral vyše milióna

Michal Krnáč z Kováčovej tak ako ďalších stoštyridsaťtisíc iných uveril nebankovým spoločnostiam, že znásobia jeho celoživotné úspory. To nemal. Prišiel o viac ako 1,3 milióna korún (43¤152 eur). Tvrdí, že boli sprosto oklamaní.

15.11.2008 15:41
Peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Len do Drukosu vložil 350-tisíc korún (11 617 eur). Zvyšok svojich peňazí dal do AGW a Horizontu Slovakia. „Desať rokov som sa naháňal za obchodom po Rusku a Ukrajine a všetky peniaze mi zožrali nebankovky. Beriem to ako surový podvod na ľuďoch,“ povedal Krnáč, ktorý už nedúfa, že ešte niekedy svoje peniaze uvidí. Alebo aspoň zlomok z nich.

„Mám známeho vo veriteľskom výbore v Horizonte. Povedal, že majú 55 miliónov na účtoch a majú vyplatiť vyše 16 miliárd. Tu v Drukose je na účte aspoň 664 miliónov. Ak budú vyplácať z Drukosu 20 percent, tak by som dostal 70– tisíc. V porovnaní s BMG a AGW je to aspoň niečo, lebo odtiaľ mi nedajú nič,“ vysvetlil Krnáč.

Podľa jeho slov sa v Drukose síce točili miliardy, ale išlo o fiktívne obchody aj peniaze. „A tie potom vyčísľovali ako príjmy. V roku 1999 mal Drukos základ dane 17 miliónov korún. Bola to malá firmička. Kto by si do nej vložil peniaze, keby vedel, že to je firma, ktorá mu ich ťažko vráti? Ale keď sa všade ukazovalo, že je to spoločnosť, ktorá má majetok v hodnote 5,5 miliardy, tak aj ja som tam vložil peniaze. Tak, ako druhí. Lebo sme tomu verili,“ hovorí oklamaný klient.

Vyše troch rokov sedel vo veriteľskom výbore Drukosu a z toho, čo videl, je mu dodnes zle. „Boli tam strašné rozkrádačky. A som prekvapený, že je obvinený len pán Mojžiš. V tom sa viezlo veľa ďalších ľudí, ktorí mu pri tom pomáhali a dnes sú z nich zbohatlíci,“ vyhlásil.

Podľa neho najhoršie je, že sa nikomu nič nestane. „Ja by som tie peniaze aj oželel, keby som videl, že ľudia, čo to urobili, na to aj doplatia. Áno, František Mojžiš je obžalovaný. No a čo? Dajú mu možno dákych 5 rokov a zo zdravotných dôvodov ho prepustia ešte skôr,“ myslí si.

Ľutuje svoje rozhodnutie dať všetky našetrené peniaze do nebankoviek. „Boli sme podvedení. A spolu s nami aj množstvo veriacich starých ľudí, ktorí do Drukosu vložili svoje peniaze, lebo verili, že keď je tam cirkev, nemôže tam byť podvod. A – bol. Od začiatku až do konca,“ povedal muž, ktorý k podobným firmám úplne stratil dôveru. „Po tom, čo sa stalo aj v USA, nedôverujem absolútne ničomu. Ani bankám. Ničomu,“ uzavrel Krnáč.

debata chyba