Mečiar by sa mal stať podpredsedom EDP, tvrdí Kozlík

Šéf vládnej ĽS-HZDS a bývalý premiér Vladimír Mečiar by sa mal stať na jeseň podpredsedom Európskej demokratickej strany (EDP). Novinárom to dnes povedal jediný europoslanec za ĽS-HZDS Sergej Kozlík.

13.07.2009 12:29
Sergej Kozlík Foto:
Europoslanec za ĽS-HZDS Sergej Kozlík.
debata

O riadnom členstve ĽS-HZDS v EDP by sa malo rozhodnúť v septembri, o šanciach strany sa pred časom pozitívne vyjadril jeden z dvoch predsedov EDP Francesco Rutelli. „Predseda strany by sa mal stať potom po plnom vstupe strany do Európskej demokratickej strany podpredsedom,“ povedal Kozlík.

ĽS-HZDS sa dlhé roky nedarilo zastrešiť pod medzinárodné politické subjekty, už skôr sa stala pridruženým členom EDP. EDP je združenie európskych centristických strán, v Európskom parlamente patrí do frakcie Aliancia liberálov a demokratov pre Európu, ktorá bude po júnových voľbách treťou najsilnejšou v EP. Kozlík povedal, že sa už stal členom tejto frakcie, v minulom volebnom období traja poslanci za ĽS-HZDS boli podľa neho nezávislí.

V eurovoľbách sa už strane nepodarilo obhájiť tri mandáty, keď získala necelých deväť percent hlasov. Najúspešnejšou bola strana Smer, ktorá získala päť mandátov z 13, ktoré boli určené pre Slovensko.

ĽS-HZDS sa niekoľko rokov neúspešne snažila politicky začleniť medzi európske subjekty. Európski politici v minulosti vyčítali HZDS najmä jeho kontroverzné vládnutie v 90. rokoch, keď sa Slovensko pre prešľapy proti demokracii dostalo do čiastočnej medzinárodnej izolácie. HZDS sa ocitlo v opozícii v roku 1998, do vlády sa opäť dostalo v roku 2006.

V minulosti sa ĽS-HZDS usilovala o členstvo v konzervatívne zameranej Európskej ľudovej strane. Jej vstupu však zabránil odpor slovenských pravicových strán.

debata chyba