Nečakajme, kým padne facka

Protislovenské provokácie v Maďarsku slovenská vláda nekomentuje, strana Vladimíra Mečiara však požaduje od Budapešti rovnaký meter v posudzovaní medzištátnych vzťahov a vnútorných udalostí v Maďarsku. Konštatuje to dnešné vydanie maďarského denníka Népszabadság v rozsiahlom článku pod titulkom Provokácie tu i tam.

24.08.2006 10:39
debata

Najvplyvnejší denník sleduje reakcie slovenských médií na minulotýždňové protislovenské prejavy na futbalových štadiónoch v Budapešti a v Szolnoku a konštatuje, že tieto masovokomunikačné prostriedky informovali o incidentoch vecne, pričom pripomenuli v tejto súvislosti aj protimaďarské provokácie na Slovensku.

Periodikum oslovilo okrem iných aj predsedu SMK Bélu Bugára, ktorý o provokáciách na oboch stranách povedal, že od týchto prejavov by sa mali vlády oboch krajín jednoznačne dištancovať.

„Nemôžeme čakať, kým padne prvá facka, teda aby sa ďalej stupňovali vášne, preto sa chcem čo najskôr stretnúť s podpredsedom vlády zodpovedným za menšiny a európske záležitosti Dušanom Čaplovičom, aby som ho informoval o incidentoch, ktoré sa udiali voči Maďarom na juhu Slovenska,“ povedal Bugár.

Dodal, že vicepremiéra požiada, aby vláda odsúdila takéto prejavy, pretože určité skupiny by nečinnosť mohli chápať ako tichý súhlas.

Politológ László Öllös pre Népszabadság pripomenul ústretové gestá, ktorými sa v prvom rade najvyšší slovenskí politici snažili dať najavo, že sú zaviazaní budovať dobré susedské vzťahy a zároveň sa snažili zmierniť slovensko-maďarské protiklady.

Takými bola osobná účasť premiéra Roberta Fica a šéfa diplomacie Jána Kubiša na recepcii maďarského veľvyslanectva v Bratislave pri príležitosti maďarského štátneho sviatku 20. augusta, alebo osobne ladený list vicepremiéra Čaploviča maďarskému veľvyslancovi Csabovi Györffymu pri rovnakej príležitosti.

Maďarská vláda považuje za neprijateľné všetky formy nenávisti voči cudzincom, ďalej také prejavy, ktoré vyvolávajú nenávisť voči ktorémukoľvek národu, alebo nejakej skupine osôb, prípadne podnecujú k ich diskriminácii, cituje v závere článku Népszabadság stredajšie budapeštianske vyjadrenie maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej.

debata chyba