V Rajci osadili na námestí kontroverznú bustu Ďurčanského

Na Námestí Slovenského národného povstania v Rajci osadili bustu Ferdinanda Ďurčanského. Uznesenie Mestského zastupiteľstva o inštalovaní busty z roku 2009 potvrdili mestskí poslanci na zasadnutí vo štvrtok 9. júna 2011.

10.06.2011 17:35
Busta Ferdinanda Ďurčanského Foto:
V Rajci na Námestí Slovenského národného povstania osadili sochu Ferdinanda Ďurčanského.
debata (3)

Rozhodnutie poslancov podľa primátora Rajca Jána Rybárika ukončilo diskusiu o buste Ďurčanského. „Bola na niečo prospešná. Každý účastník si mohol urobiť svoj názor. Tí, ktorí sa jej vážne venovali, urobili si dokonalejší obraz o osobe Ďurčanského a záver je taký, že platí uznesenie z roku 2009. Bustu musí najskôr nainštalovať dodávateľ, pretože bola poškodená. My sme do dnešného dňa celé dielo neprevzali. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať v najbližších týždňoch,“ povedal vo štvrtok Rybárik.

Predseda hnutia Human Peter Marianek po potvrdení platnosti uznesenia z roku 2009 uviedol, že hnutie podá trestné oznámenie. „V podstate nás to neprekvapuje. Sme pripravení na tretí stupeň našej kampane, ktorá bude na súdoch. Pretože rozhodnutie, aj keď je demokratickým spôsobom hlasovania prijímané, nie je obsahovo demokratické. Porušuje niekoľko platných zákonov Slovenskej republiky a rozhodnú o tom nezávislé súdy,“ skonštatoval Marianek.

Za facku demokracii označil rozhodnutie poslancov v Rajci jeden z občanov, ktorí nesúhlasia s inštalovaním busty, Miroslav Bellan. „Bohužiaľ, človek, ktorý je tak rozporuplnou osobnosťou a ktorý inicioval protižidovské zákony, má v Rajci bustu. Nechám na všetkých, nech sa nad tým zamyslia. Mám taký pocit, že tým sa oslavuje niečo úplne iné, než v demokratickej spoločnosti a v slobodnej Európe býva bežným zvykom. Myslím si, že ľudia, ktorí potvrdili rozhodnutie mes­tského zatupiteľstva o in­štalovaní busty, si neuvedomujú, aký dosah to bude mať pre Rajec,“ dodal Bellan.

Proti odhaleniu busty protestovali miestni obyvatelia, Židovské náboženské obce aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov. Nové mestské zastupiteľstvo, ktoré vzniklo po komunálnych voľbách, sa preto obrátilo na Slovenskú akadémiu vied a Maticu slovenskú, aby mu poskytli odborné stanovisko. Historický odbor Matice slovenskej a Slovenský historický ústav zorganizovali 9. marca 2011 v Bratislave kolokvium Ferdinand Ďurčanský a jeho aktivity vo svetle slovenských dejín 20. storočia. Bratislavské hnutie Human iniciovalo na začiatku marca petíciu za odstránenie busty z verejného priestranstva.

3 debata chyba