Odhalenie busty Ďurčanského spustilo policajné vyšetrovanie

Po odhalení busty Ferdinanda Ďurčanského na Námestí SNP v Rajci začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

14.06.2011 18:41
Busta Ferdinanda Ďurčanského Foto:
V Rajci na Námestí Slovenského národného povstania osadili sochu Ferdinanda Ďurčanského.
debata (2)

„Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom vyšetrovania,“ povedal žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Podľa viacerých historikov bol Ferdinand Ďurčanský iniciátorom protižidovskej politiky, Národný súd ho v roku 1947 odsúdil na trest smrti.

„Takéto zneuctenie obetí neľudského systému, ktorý táto osoba reprezentuje, je prejavom opovrhnutia a neúcty k hodnotám, ku ktorým sa Slovenská republika hlási. Žiaľ, je aj smutným prejavom hodnotového zlyhania lokálnej politickej reprezentácie a činom, ktorý je v jasnom rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky a s medzinárodnými dohodami, ku ktorých dodržiavaniu sa Slovenská republika opakovane zaviazala,“ uviedol Peter Marianek, predseda Hnutia Human, ktoré trestné oznámenie podalo.

Svoj nesúhlas a žiadosť o odstránenie sochy už rajeckej radnici adresovali zväz židovských náboženských obcí, zväz protifašistických bojovníkov, občianske združenie Tilia, hnutie HUMAN i obyvatelia Rajca. Hnutie HUMAN sa snaží sochu odstrániť aj zbieraním podpisov pod petíciu. Matica slovenská zas zvolala odborné kolokvium, ktoré malo objektívne, kritickými metódami historiografie posúdiť aktivity Ďurčanského z pohľadu slovenských dejín 20. storočia. Podľa záverov z kolokvia treba Ferdinanda Ďurčanského považovať za zakladateľa slovenskej politológie, pričom vo všetkých dokumentoch dôsledne presadzoval myšlienku slovenskej národnej a štátnej identity. Historici však zároveň konštatujú, že Ďurčanský mal podiel na príprave protižidovskej legislatívy v čase autonómnej Slovenskej krajiny, presadzoval štatisticky percentuálne obmedzený počet židovských advokátov, notárov, lekárov a lekárnikov a v čase svojho pôsobenia v politike presadzoval totalitné praktiky a propagoval spoluprácu s Nemeckom.

„Z dokumentov vyplýva, že spolupracoval s nemeckou tajnou službou, s vojenskou rozviedkou, ale robil to v záujme vzniku samostatného slovenského štátu. Nemecku chcel umožniť čerpať z nerastného bohatstva Slovenska, avšak reálne sa usiloval o formálnu nezávislosť Slovenskej republiky. Faktom však ostáva, že od roku 1945 do roku 1990 sa Ferdinand Ďurčanský prezentoval iba ako jednoznačne negatívna osobnosť,“ píše sa v správe z kolokvia, ktoré organizoval Historický odbor Matice slovenskej a Slovenský historický ústav v Bratislave.

Podľa rajeckého primátora Jána Rybárika pri schvaľovaní busty v minulom volebnom období vychádzali z materiálov konferencie o Ďurčanskom, ktorú v roku 1996 pripravila Matica slovenská v Rajci. Poslanci pod tlakom verejnosti vo februári odporučili primátorovi, aby si od historikov vyžiadal komplexné odborné stanovisko o osobe Ďurčanského. Primátor Rybárik povedal, že na informácie, ktoré má, sa snaží pozerať objektívne. A myslí si, že Ďurčanský môže mať v Rajci bustu, pretože bol Rajčan a na jeho osobe vidí viac pozitív ako negatív. Výroba busty aj s montážou stála 14 tisíc eur a podľa primátora bola financovaná z mestského rozpočtu.

Právnik, novinár a politik Ferdinand Ďurčanský sa ako významný predstaviteľ Hlinkovej slovenskej ľudovej strany podieľal v roku 1939 na rozdelení ČSR. V rokoch 1938 až 1939 bol ministrom spravodlivosti, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, neskôr ministrom verejných prác a dopravy v slovenskej autonómnej vláde. V rokoch 1939 až 1940 bol prvým ministrom zahraničia slovenského štátu. Pokúšal sa zachovať určitú nezávislosť slovenskej zahraničnej politiky od Nemecka, a preto bol na pokyn Adolfa Hitlera odvolaný. V marci 1945 utiekol do Rakúska a odtiaľ cez Švajčiarsko do Ríma. V roku 1947 bol v neprítomnosti odsúdený Národným súdom na trest smrti ako vojnový zločinec. Rozsudok, ktorý je v Slovenskej republike aj dnes právne platný, nebol nikdy zrušený.

2 debata chyba